![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Haczyk-- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
W ksiażce Helionu PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie opisane jest połączenie i wysłanie zapytania do bazy danych MySQL. Jednak on nie dziala. Oto kod
Pokazuje sie tylko tytul i nic wiecej zadnzch komunikatow o bledzie (chyba ze usune malpe wtedz pokazuje sie blad Fatal error: Class 'mysqli' not found in * on line * ) Prosze o pomoc bo meczesie z tym juz pare dni i nic nie moge zrobic. szukalem w google ale wszzstkie poradz ktore tam znalazlem nie dzialaja np. zebz usunac srednik w php.ini w odpowiednim miejscu z gory dzieki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokazuje sie tylko tytul i nic wiecej zadnzch komunikatow o bledzie (chyba ze usune malpe wtedz pokazuje sie blad Fatal error: Class 'mysqli' not found in * on line * ) Prosze o pomoc bo meczesie z tym juz pare dni i nic nie moge zrobic. szukalem w google ale wszzstkie poradz ktore tam znalazlem nie dzialaja np. zebz usunac srednik w php.ini w odpowiednim miejscu z gory dzieki Rozumiem że masz poprawnie skonfigurowanego APACHE PHP i MySQL Lite ? Bo to co napisałeś na samym końcu wygląda na to że nie może znaleźć klasy mysqli ? Czy zanim się narobiłeś to zrobiłeś małe testy z połączeniem z MySQLi czy nie? Zacznij od prostych rzeczy ( mam połączenie, brak połączenia, wybrałem bazę, nie mogę wybrać bazy itd) Pozdro Redelek Pozdrawiam Redelek Ten post edytował redelek 18.06.2008, 12:10:51 -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
--Haczyk-- |
![]()
|
Goście ![]() |
taki kod działa:
ale kiedy wpisuje kod z pierwszego postu wyswietla sie Fatal error: Class 'mysqli' not found in * on line * |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, na poczatek proponuje zainstalowac jakis sprawdzony pakiecik apache mysql php z odpowiednimi wersjami, np WAMP. Jak to nie pomoże to bedziemy kombinować dalej.
|
|
|
--Haczyk-- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam najnowsze wersje php mysql i apache, mysle ze dobrze skonf. po co instalowac nastepne?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No mowiac krotko dlatego, że u mnie ten kod działa w najlepszym porządku. Czyli jednak nie najlepiej skonfigurowane. Błąd wyraznie wskazuje na brak klasy mysqli, ktora oczywiscie powinna sie znajdowac na swoim miejscu. Najszybszym sposobem dla upewnienia, zdaje sie zainstalowanie gotowego, skonfigurowanego i sprawdzonego pakietu.
Uczylem sie z tej samej książki nawiasem mówiac ![]() |
|
|
--Haczyk-- |
![]()
|
Goście ![]() |
kurcze nie usmiecha mi sie robic wszystko od poczatku. plik konfiguracyjny modyfikowalem juz przy okazji roznych problemow jak chociazby ten.i jest do mnie "dopasowany".
moglbys mi powiedziec co konkretnie zmienic w tym pliku albo odeslac mnie gdzies gdzie jest to opisane? |
|
|
![]()
|
|
Jak chcesz.
http://pl.php.net/manual/pl/book.mysqli.php |
|
|
--Haczyk-- |
![]()
|
Goście ![]() |
kurcze duzo tego i jeszcze po ang.
![]() nie mozna jakos krocej ![]() |
|
|
![]()
|
|
Hm, w sumie to "Instalacja i konfiguracja" jest po polsku. A reszta Cię póki co nie interesuje.
Zobacz czy masz w swoim php.ini taka linijke : extension=php_mysqli.dll Jezeli jej nie ma, to ja dopisz. A jak jest poprzedzona srednikiem to go wywal. |
|
|
--Haczyk-- |
![]()
|
Goście ![]() |
hm zgodnie z tym
By zainstalować rozszerzenie mysqli dla PHP należy użyć opcji konfiguracyjnej --with-mysqli=mysql_config_path/mysql_config, gdzie mysql_config_path wskazuje na ścieżkę dostępu do programu mysql_config, który występuje w wersjach MySQL powyżej 4.1." title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual mam w php.ini wpisac na koncu --with-mysqli=mysql_config_path/mysql_config i powinno dzialac tak?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie.
Nie kompilujesz php. Zrób tak, jak maziak napisał. No chyba, że pracujesz na Linuksie, to wtedy musisz rekompilować PHP. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
--Haczyk-- |
![]()
|
Goście ![]() |
dalej nie dziala ;/
PS. powiedzcie mi jak to jest? sciagam najnowsze standardowo skonfigorowane wersje a nie dzialaja mi takie podstawowe rzeczy i trzeba to modyfikować... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A co w ogóle zrobiłeś, że "nie działa"?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
--Haczyk-- |
![]()
|
Goście ![]() |
no zrobiłem tak jak maziak napisał. usunalem srednik.
|
|
|
--Haczyk-- |
![]()
|
Goście ![]() |
o kurcze. dziala. przepraszam zle wpisalem. juz dziala. dziekuje Wam chłopaki
|
|
|
--Haczyk-- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam nastepny problem. zmodyfikowalem troche ten skrypt..
i wyskakuje Udało się połączyć z bazą danych. Notice: Trying to get property of non-object in ... on line 42 Ilość znalezionych pozycji: Fatal error: Call to a member function free() on a non-object in ... on line 53 dodam ze autor to kolumna typu liczbowego |
|
|
![]()
|
|
Witaj ponownie
![]() Na pierwszy rzut oka zapytanie do bazy nic nie zwraca. Dlatego $wynik nie jest obiektem. Upewnij się, że to zapytanie cos zwraca (wklej do phpmyadmina albo cos takiego, tylko podmien oczywiscie zmienne na wartosci). Ogolnie rzecz biorąc, odpowiedzi na to co oznaczja poszczegolne bledy i jak je pokonac - znacznie szybciej uzyskasz w googlach, niż na forum. |
|
|
--Haczyk-- |
![]()
|
Goście ![]() |
dzieki udalo sie.
pomylilem nazwy ![]() |
|
|
--Haczyk-- |
![]()
|
Goście ![]() |
kurcze mam kolej ny problem tym razem ze wstawianiem rekordu. co w tym jest zle?
zapytanie jest ok sprawdzalem. a autro jest typu liczbowego |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:01 |