![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2008 Skąd: nowy sącz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam! mam taki problem: zrobilam taki boks z menu :
Kod .boks { width: 140px; background-color: #fcefc8; border-bottom:1px solid #9d7c64; border-left:1px solid #9d7c64; border-right:1px solid #9d7c64; padding:3px; font-size:10px; text-align:center; } problem pojawia się w momencie wyświetlania, FF rysuje border na zewnatrz,przez co blok jest o 2 px szerszy niż zaplanowany.bardzo rozwala mi to inne elementy na stronie :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile dobrze kojarzę to FF poszerza element (width) o padding, czyli Twój div naprawdę ma 146px szerokości (tak powinno być), a IE wlicza padding w szerokości, czyli div ma 140px (zła interpretacja)
![]() Czyli możesz zmniejszyć szerokość o te 6px (w IE div będzie węższy po prostu) lub taką druciarską trochę metodą umieścić w środku następny div i ustawić jego szerokość na 134px i marginesy na 3px ![]() PS Rozmiar czcionki chyba lepiej podawać w 'pt'. -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat PS Rozmiar czcionki chyba lepiej podawać w 'pt'. Robisz lay co do px, ktoś ma ustawione czcionki w systemie większe niż Twoje (np. 120 zamiast 96dpi) i wtedy masz kaszankę zamiast zwyczajnej. ;] Punkty, to jednostki drukarskie, na ekranie masz piksele. Cytat Czyli możesz zmniejszyć szerokość o te 6px (w IE div będzie węższy po prostu) lub taką druciarską trochę metodą umieścić w środku następny div i ustawić jego szerokość na 134px i marginesy na 3px Albo nakazać IE używać tryb lepszej zgodności -> przejść DOCTYPEm na strict. Ostatecznie, prosty hack: width: 123px !important; width: 120px; ;] wartość z !important - przegląrki, bez - IE. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niby tak, ale przynajmniej nie ma motywu, że są za małe, tudzież duże
![]() -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 09:31 |