![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawda jest taka, że ostatnie czym jestem to grafik komputerowy. Gdyby był to poważniejszy projekt z pewnością zleciłabym zrobienie wyglądu profesjonalistom, jednak będzie to jak na razie strona głównie dla mnie, z czasem postaram się o coś więcej oczywiście.
Główną ideą są artykuły, a moim zamysłem maksymalnie prosty szablon, który jednak ma wyglądać dobrze i co najważniejsze estetycznie. Bez zbędnych grafik i tak dalej. Oto strona do oceny. Próbowałam nabrać trochę dystansu, ale dalej mam go stanowczo zbyt mało, jest to wynik któryś z kolei i tak naprawdę jednak muszę liczyć na opinie innych ludzi, zwłaszcza szerokiego grona nie znanych mi ludzi. Zastanawiam się aktualnie nad kilkoma rzeczami - chciałam dość wyróżniający się nagłówek, mam jednak wrażenie, że wyróżnienie wyszło mi stanowczo za bardzo. Drugą sprawą jest menu - jego szerokość jest znaczna i nie wiem czy nie lepiej byłoby zrobić trzy kolumny kosztem zwężenia menu. Jest to na razie tylko strona główna - nie chcę projektować niczego dalej, jeśli mam brnąć w coś, co może być według opinii publicznej całkowicie do wymiany. Nad logotypem aktualnie pracuję, jednak też chciałabym go dodać na końcu, dopasowując go możliwie najbardziej do reszty strony, dlatego też top jest na razie pusty. W założeniu jednak pusty nie będzie. Kolejną sprawą jest gwiazdkowe głosowanie - na stronie głównej nie będzie możliwości głosowania, będzie się tylko graficznie wyświetlać średnia głosów. Jednak na potrzeby oceny dodałam również jak głosowanie będzie wyglądać. Dziękuję za wszystkie opinie i pomysły ![]() Ten post edytował Shili 16.06.2008, 14:29:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie prosty, schludny, czytelny ogólnie jak pod stronę z artami moim zdaniem dobre.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zielono mi - aż za bardzo
ocenianie: gwiazdki się pojawiają w miarę przesuwania kursora w prawo ale w drugą mańkę już nie znikają -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 16 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z prawej strony to podkreslenie linkow
jak dla mnie zbedne reszta mi sie podoba |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@devnul
Dzięki, chyba faktycznie przesycenie wyglądem, w ogóle nie zauważyłam błędów w tym ocenianiu, gwiazdki poprawiłam, jeszcze coś krzaczą pod Operą (działają pod IE6/7 Safari i FireFoksem), ale tym pewnie się zajmę dopiero wieczorem. Co do kolorystyki pewnie jeszcze i tak pokombinuję, ale szczerze bladego pojęcia nie mam, czy wyjdzie mi z tego coś w miarę sensownego. Myślałam o dołożeniu jakichś delikatnych brązów tak na marginesie. @koderrr Popróbowałam i masz rację ^^ Ogólnie zastanawiam się jednak czy linki są dostatecznie dobrze widoczne, ale chyba sam inny kolor w przypadku tych najważniejszych w zupełności wystarczy, a przy innych pomyślę o w miarę widocznym i estetycznym wyróżnieniu. Dzięki wielkie za dotychczasowe opinie! ![]() ps. Avatara nie wliczajcie do kolorystyki, jest zielony, bo nie chciało mi się zmieniać pobranych wcześniej kolorów ![]() Ten post edytował Shili 16.06.2008, 15:47:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi kolorystyka nie przeszkadza. Jest ładnie. Mogłoby być dużo ładniej, ale mi się podoba
![]() Jedyne co mi się niepodoba to użycie czcionek szeryfowych. Przy moim wygładzaniu czcionek wyglądają okropnie! Kod też jest w porządku ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygladem strona sie nie wyroznia, trzeba przyznac. Troche blogowy wglad.
Jedne co mnie bardzo razi to ten border po lewej i prawej stronie czarny. Lepszy by byl ledwo widoczny siwy lub cos w tym stylu moim zdaniem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Daleko jeszcze do koncowego efektu wiec w skrocie;)
- border do wywalenia - ewent. zrob albo taki jak ten szary albo jako jeden z obecnych odcieni zielonego - zawartosc na pewno za szeroka na 2 szpalty, albo zwez obszar z trescia albo dodaj 3 szpalte - czarny top (wiem) i footer sa lekko pogrzebowe na te chwile - biale litery w menu zbyt kontrastowe Najlepiej zrob jak mowilem tu komus - wywal wszelkie ozdobniki, zostaw sam tekst, jak sie ulozy ladnie, z odpowiednimi odstepami - mozesz dokladac style |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 32 Dołączył: 14.04.2008 Skąd: Lenkowski.net Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest prosto, co nei znaczy że jest źle. Jeśli chcesz rady dodaj do headera jakieś zdjęcie i pododawaj trochę fotek. Jeśli nei chcesz wydawać pieniędzy skorzystaj z tej strony z darmowymi fotkami.
-------------------- Wpadaj na mój kanał o PHP. Dużo mięsa 🥩!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A mi sie bardzo podoba i nie mam zastrzezen 8-8,5/10
![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Wykonałam alternatywną wersję, bardzo podobną jeśli chodzi o grafikę, jednak z trzema kolumnami. Za szerokie, nie za szerokie, będzie łatwiej porównać z pierwotną wersją. Obniżyłam też w wersji numer2 kontrast obramowania, na co kilka osób zwracało mi uwagę.
Jako że aktualnie czasu mam niezbyt wiele, więc w nowszej wersji mogą występować jakieś problemy z odległościami itd, ale przejrzałam na wiodących przeglądarkach i sam szkielet jest taki, o jaki mi chodziło. @radex_p Wiem, że mogło być, jednak jak pisałam - do grafika komputerowego mi daleko ![]() Co do czcionek, to jak rozumiem problemy są pod linuksem? Przejrzę to jeszcze, jak ściągnę livecd, bo aktualnie mi umarł komputer stacjonarny, gdzie zainstalowany był linux. @tyranka Co do blogowego wyglądu nie mam nic przeciwko, jeśli jak pisałam jest czytelny i schludny. W końcu najciekawsze artykuły nie bez przyczyny powstają na blogach ludzi związanych z webdeveloperką ^^ @cbagov Zawsze zaczynam od napisania htmla, dopiero potem przekładam go na css. Odnośnie przestrzeni nie byłam pewna, zaznaczyłam to w pierwszym poście, skoro się potwierdziło na szybcika zrobiłam wersję numer 2. I... mnie osobiście wydaje się ciut lepsza ^^ Menu co prawda chciałam bardzo kontrastowe. Czy za bardzo? Po sesji mogę się zacząć kolorystycznie bawić, sprawdzę z pewnością. Jeśli natomiast chodzi o "pogrzebowy" wygląd, to o ile nie odciąga w jakiś straszliwy sposób wzroku od treści na razie myślę, że zostanie. Zastanawiam się tak ogólnie jeszcze nad tym, czy sam tekst artykułu nie będzie straszliwie raził przy tak zmniejszonym menu. Ale proporcje na innych stronach zawsze mogę zmienić w porównaniu do pierwszej. Wszystkim, którzy się wypowiedzieli naprawdę serdecznie dziękuję za opinie. I jeszcze trochę "policzę" na Was ![]() Ten post edytował Shili 18.06.2008, 15:23:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do czcionek, to jak rozumiem problemy są pod linuksem? Tak, ale na windowsie (przy włączonym wygładzaniu czcionek) wygląda to niewiele lepiej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedyne co mogę się przyczepić i zasugerować jednocześnie to zmień czcionki szeryfowe na bezszeryfowe.
Bezszeryfowe powstały między innym dlatego, że dużo wygodniej czyta się je na ekranie (szeryfowe lepiej czyta się na papierze), są przejrzystsze. Jest niewiele stron gdzie połączenie bezszeryfowych i szeryfowych jest udane. W tej materii Twoja strona nie jest przykładem. Przykładem takiej strony jest ALA. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Mi się podoba bardziej druga wersja. Szeryfy też bym zostawił. Zrównałbym też lewy margin, czy tam padding dla h1 i h2 i dał ciut większy odstęp między nimi. A tak dla żartu przyczepię się do kodu ![]() ![]() ![]() Style w kodzie XHTML? Nieładnie ![]() ![]() Kod <span style="width: 45px;"> A tak naprawdę bardzo ładnie, aaa niech będzie 9.9/10. pzdr;; |
|
|
![]()
|
|
Style niestety muszą być - szerokość będzie ustawiana przez php i mysql, jest to jednocześnie średnia ilość głosów. Ranga waha się od 0 do 65px, robienie 66 klas toż to czysta katorga ^^ Nawet generując kod phpem
![]() Dla żartu czy nie myślałam o tym jak to można obejść, ale dodawanie do tego elementu innych technologii nie do końca mi odpowiada ![]() Co do bezszeryfowych i szeryfowych - wiem, że bezszeryfowe się lepiej czyta na ekranie, dlatego też skrót artykułu jest w bezszeryfowych. Nie chciałam wszystkich czcionek robić na jedno kopyto, stąd moja koncepcja ustawienia szeryfowych w nagłówkach. Jako że zdania są podzielone myślę, że po prostu domyślnie zrobię bezszeryfowe, a w profilu użytkownika (edit: nie tyle w panelu po przemyśleniu, ile gdzieś na stronie) umożliwię na jakimś widocznym miejscu przełączenie na szeryfowe nagłówki. Zawsze będzie to jakiś kompromis. @AjaxSrajax Znając Twoje megadogłębne analizy kodu czekałam na Twojego posta z nadzieją wytknięcia błędów, które mogłam popełnić. Jak widać nie było pod tym względem źle ![]() Ten post edytował Shili 18.06.2008, 17:10:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Za malo sie zmienilo,
pod IE 2 lewe szpalty sa nierowne. Prawa nadal jak dla mnie za szeroka jesli chodzi o menu, ale moze wsadzisz tam jakis bg. W IE 6. obramowanie krawedzi siega tylko do polowy. Polecam tez wyroznic 1 artykul, lub jego czesc, wieksza niz w pozostalych, by byl glownym na wejsciu, z ewent. obrazkiem albo stylem. Mieszanie czcionek serif - sans-serif srednio wyglada jesli nie ustali sie pewnych zasad, ale tu na razie za malo wszystkiego by wnikac. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powala na kolana, choć muszę przyznać, że jest to dość schludne i estetyczne.
-------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Ja rozumiem dlaczego są te style w kodzie, ale jest to według mnie troszkę upośledzona logika. Biorąc pod uwagę bilans zysków i strat: Zyskujesz *fajny*pasek na gwiazdkach i 66-stopniową skalę. Tracisz czystość kodu, który jako programista o nowoczesnym podejściu chyba cenisz. Gdyby mi ktoś kazał ocenić artykuł w skali od 0 do 66, to... chyba podałbym przypadkową, mało znaczącą liczbę. Dla mnie artykuł może być : bardzo kiepski, kiepski, średni, dobry, bardzo dobry no i super. Liczba klas spada do 6-7. Uważam, że cała ta gra jest niewarta świeczki. Jeżeli chodzi o statystyki to przecież możesz to sobie nawet po przecinku wyliczać mając dane o ocenach w bazie danych. Co do innego sposobu, to pewnie nikt Ci nie pomoże, ewentualnie kompromis: dla tych, co mają JS skalujesz za pomocą narzędzi DOM,a dla tych co nie zostaje 6-stopniowa skala, którą mój zdrowy rozsądek Ci poleca. Podsumowując: 66-stopniowa skala SUX ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
@AjaxSrajax
Skala jest 5 stopniowa - tyle ile gwiazdek. Wynik średni zaokrąglam phpem do dwóch miejsc po przecinku, cssem możliwie najbliżej wyliczam długość z proporcji. Nie chciałabym tego zaokrąglać do pełnych gwiazdek, nie do końca skłaniam się nawet ku połowie. Ale głosować można tylko na 1, 2, 3, 4 lub 5 ^^ Czystość kodu jest tutaj przeciwstawiona czemuś, co nazywam u siebie, może nie do końca słusznie, zdrowym rozsądkiem. Być może chcę być stanowczo zbyt dokładna, ale z pewnością 10 stylów inline aż tak bardzo mnie nie męczy ![]() W każdym bądź razie aktualnie pracuję nad pomysłami pozbycia się ich za pomocą php. Mam wrażenie, że jestem już gdzieś blisko, a że zagadnienie mnie zaczęło jakoś nadmiernie interesować to pewnie jeszcze trochę się pobawię ^^ Cytat(cbagov) Polecam tez wyroznic 1 artykul, lub jego czesc, wieksza niz w pozostalych, by byl glownym na wejsciu, z ewent. obrazkiem albo stylem. Pomysł musi poczekać, chociaż też o tym pomyślałam. Na razie kompletnie tego nie jestem w stanie wpasować.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oglądam tą stroną już któryś raz i wreszcie wpadłem czego mi cały czas brakuje.
Reakcji na najechanie linku. Wszyscy guru od usability ze Stevem Krugiem na czele twierdzą, co zresztą jest oczywiste, że użytkownik powinien wiedzieć że najechał na link. U Ciebie nie wiadomo (pomijam łapkę). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:59 |