![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 1 Dołączył: 16.06.2008 Skąd: Przechlewo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem tu poraz pierwszy i mam nadzieję że ktoś mnie zrozumie i pomoże.
Jak zrobić żeby po wykonaniu skryptu .php na serwerze przeglądarka czytała stronę jako .xhtml a nie .html bo napisałem strone zgodną z XHTML 1.1 i żeby przeszła walidacje w finale musi miec rozszerzenie .xhtml (application/xhtml+xml) a php wyświetla w samym .html (text/html) ? Moja strona --------------------- Oraz wynik jej walidacji ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem tu poraz pierwszy i mam nadzieję że ktoś mnie zrozumie i pomoże. Bzdura.Jak zrobić żeby po wykonaniu skryptu .php na serwerze przeglądarka czytała stronę jako .xhtml a nie .html bo napisałem strone zgodną z XHTML 1.1 i żeby przeszła walidacje w finale musi miec rozszerzenie .xhtml (application/xhtml+xml) a php wyświetla w samym .html (text/html) ? Żeby dokument był poprawnie skonstruowanym dokumentem XHTML może mieć rozszerzenie nawet .jpg jak zapragniesz ![]() Błędy, które masz są spowodowane tym że masz błędy w kodzie strony a nie złe rozszerzenie. Zresztą jest jasno napisane: Cytat document type does not allow element "HR" here nie możesz używać znacznika <hr> tam gdzie użyłeś.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 1 Dołączył: 16.06.2008 Skąd: Przechlewo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sory na serwerze miałem jeszcze rozszerzenie .xhtml a nie .php i dlatego walidator pokazywał bzdury. Sprawdz teraz.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
zwyczajnie z poziomu php wysyłaj header('Content-Type: application/xhtml+xml') z czem pod ie strona nie zadziała z takim headerem, on nie wie co to xhtml...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
meezan, jeszcze przed wysłaniem nagłówków, dodaj w kodzie php strony następującą linijkę:
...z tym że w ten oto sposób zerwiesz z kompatybilnością z IE ![]() Tak przy okazji, na XHTML jest (imho) za wcześnie - XHTML1.1 nie jest obsługiwany przez IE, a XHTML1.0 to właściwie... HTML 4.01 z ładnym 'eks' na początku ![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nagłówek (który podał ~kwiateusz) wysłany z poziomu PHP załatwi sprawę. Musisz jedynie pamiętać by nie serwować go przeglądarkom nie obsługującym xhtml'a.
Najlepiej jeśli wysyłanie tego nagłówka uzależnisz od tego czy w tablicy $_SERVER przeglądarka powie że akceptuje. Dokładniej mam na myśli zawartość $_SERVER['HTTP_ACCEPT'] Ale skoro nie jest to obsługiwane to należy zastanowić się. Po co? Już lepiej pójść w XHTML 1.0 Strict. |
|
|
![]()
|
|
W kodzie miałem:
header('Content-Type: application/xhtml+xml; charset=utf-8'); a w meta http-equiv="content-type" content="application/xhtml+xml; charset=utf-8" ale wielkie g... to daje . Chyba faktycznie wrócę do Strict XHTML 1.0 Ten post edytował meezan 16.06.2008, 12:57:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już lepiej pójść w XHTML 1.0 Strict. O ile nie HTML (Strict oczywiście). Polecam lekturę http://hixie.ch/advocacy/xhtml. -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:29 |