![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 1 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabelę o strukturze:
ID | Name | Parent gdzie są dane: 1 | Jeden | NULL 2 | Dwa | NULL 3 | Trzy | NULL 4 | JedenA | Jeden 5 | JedenAA | JedenA z tego widać, że zakładki Jeden, Dwa i Trzy mają najwyższy poziom, zakładka JedenA jest podpięta pod Jeden (bo jego parentem jest Jeden), a jednostka JedenAA ma parent JedenA. Wszystko śmigało do momentu, aż nazwy Parentów zaczęły się powtarzać (o tym nie pomyślałem) a jednostki nadrzędne były deklarowane jako nazwy i to był błąd. Teraz chcę przerobić, żeby w kolumnie Parent zamiast nazw jednostek nadrzędnych znalazły się ID tych jednostek, tylko baza już jest zasilona i nie chcę zmieniać kilka tysięcy rekordów. Pytanie jest, czy da się jakoś jednym zapytaniem do bazy zamienić nazwy jednostek na ich ID. coś w stylu: zmień mi wszystkie Parent z nazw słowncyh na ich ID ale najpierw pobierz mi te wszystkie ID, coś jak by zapytanie w zapytaniu? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
No to mi się przypomina baza danych Oscommerce... przesrane jednym słowem i to wszystko
![]() Tylko u Ciebie jeszcze bardziej naknociłeś, w oscommerce jest przynajmniej numercycznie to podane. A Ty użyłeś nazw.. co wg mnie jest błędem. Odpowiedź nie da się, bo jak masz podgrupy grup czyli: 1A -- 2A -- 2B -- 2C ---- 3A ---- 3B ---- 3C 1B to masz przekichane, musiałbyś od tyłu jechać, czyli pobierać po najwyższym ID bo to ostatnia grupa, a Ty nie masz tutaj najwyższego ID w parent bo masz nazwy więc kicha ![]() categories_id | parent_id a później drugą bazę danych: categories_id | categories_name i frytki ![]() A odpowiedź co do Twojego topica jest już wyżej dana ![]() Ten post edytował cojack 16.06.2008, 18:20:42 -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 1 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To kijowo wyszło
![]() Tak to jest, jak się nie myśli przyszłościowo... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:36 |