![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 1 Dołączył: 4.05.2008 Skąd: Mokotów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystam z Krasnala. Poprzez formularz przekazuje 3 dane do pliku formularz.php: $jablka, $cytryny, $orzechy. Zadaniem wspomnianego pliku jest zapisanie ich do pliku zamowienia.txt, ale nie wiem dlaczego skryptowi nie udaje się to.
Oto kod formularz.php: Kod <?php $data = date("F j, Y, g:i a"); if (isset($jablka) && isset($cytryny) && isset($orzechy)) { echo "Zamówienie przyjęte ".$data."<br /><br />"; echo "Ilość jabłek: ".$jablka."<br />"; echo "Ilość cytryn: ".$cytryny."<br />"; echo "Ilość orzechów: ".$orzechy."<br /><br />"; define(CENAJABLEK, 1); define(CENACYTRYN, 2); define(CENAORZECHOW, 3); echo "Cena jabłek: ".CENAJABLEK."<br />"; echo "Cena cytryn: ".CENACYTRYN."<br />"; echo "Cena orzechów: ".CENAORZECHOW."<br /><br />"; $koszt = CENAJABLEK * $jablka + CENACYTRYN * $cytryny + CENAORZECHOW * $orzechy; echo "Wartość zamówienia: ".$koszt." złotych<br /><br />"; $otworz = fopen("zamowienia.txt", 'ab'); flock($otworz, LOCK_SH); $tekst = "Ilość jabłek: ".$jablka. "\t Ilość cytryn: ".$cytryny. "\t Ilość orzechów ".$orzechy."\t"; $zapisz = fwrite($otworz, $tekst); flock($otworz, LOCK_UN); fclose($otworz); if (!$zapisz) { echo "Wystąpił błąd podczas zapisu pliku!"; } else { echo "Zamówienie zapisane."; } } else { echo "Nie wypełniłeś wszystkich pól!"; } ?> E: Skrypt zwraca "Wystąpił błąd podczas zapisu pliku!". Ten post edytował Itep 14.06.2008, 18:52:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skąd żeś wziął coś takiego?! *
Wyłącz te register_globals! * $jablka, $cytryny, $orzechy Ten post edytował radex_p 14.06.2008, 19:19:22 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 1 Dołączył: 4.05.2008 Skąd: Mokotów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rzeczywiście, zapomniałem dodać:
Kod $jablka = $_POST['jablka']; $cytryny = $_POST['cytryny']; $orzechy = $_POST['orzechy']; Nie zmienia to jednak faktu, że wciąż z zapisywaniem danych do pliku jest problem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 19 Dołączył: 12.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja zrobiłem jakoś tak
forumlarz.html Kod <form action="for.php" method="get"> <input type="text" name="jablka"><br> <input type="text" name="cytryny"><br> <input type="text" name="orzechy"><br> <input type="submit"><br> </form> for.php Kod <?php $data = date("F j, Y, g:i a"); $jablka=$_GET['jablka']; $cytryny=$_GET['cytryny']; $orzechy=$_GET['orzechy']; if (isset($jablka) && isset($cytryny) && isset($orzechy)) { echo "Zamówienie przyjęte ".$data."<br /><br />"; echo "Ilość jabłek: ".$jablka."<br />"; echo "Ilość cytryn: ".$cytryny."<br />"; echo "Ilość orzechów: ".$orzechy."<br /><br />"; define(CENAJABLEK, 1); define(CENACYTRYN, 2); define(CENAORZECHOW, 3); echo "Cena jabłek: ".CENAJABLEK."<br />"; echo "Cena cytryn: ".CENACYTRYN."<br />"; echo "Cena orzechów: ".CENAORZECHOW."<br /><br />"; $koszt = CENAJABLEK * $jablka + CENACYTRYN * $cytryny + CENAORZECHOW * $orzechy; echo "Wartość zamówienia: ".$koszt." złotych<br /><br />"; $otworz = fopen("zamowienia.txt", 'ab'); flock($otworz, LOCK_SH); $tekst = "Ilość jabłek: ".$jablka. "\t Ilość cytryn: ".$cytryny. "\t Ilość orzechów ".$orzechy."\t"; $zapisz = fwrite($otworz, $tekst); flock($otworz, LOCK_UN); fclose($otworz); if (!$zapisz) { echo "Wystąpił błąd podczas zapisu pliku!"; } else { echo "Zamówienie zapisane."; } } else { echo "Nie wypełniłeś wszystkich pól!"; } ?> i działa musisz pobierac skad zmienne po tej operacji napisał mi takie coś Kod Zamówienie przyjęte June 14, 2008, 8:25 pm Ilość jabłek: 1 Ilość cytryn: 2 Ilość orzechów: 3 Cena jabłek: 1 Cena cytryn: 2 Cena orzechów: 3 Wartość zamówienia: 14 złotych Zamówienie zapisane. a w plik zamowienia.txt Kod Ilość jabłek: 1 Ilość cytryn: 2 Ilość orzechów 3
Ten post edytował matx132 14.06.2008, 19:28:45 |
|
|
![]()
|
|
Ale w czym Twój kod różni się od mojego?
![]() Miałem wcześniej utworzony plik formularz.html, który wyglądał tak: Kod <html>
<head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> <title>Formularz zamówienia</title> </head> <body> <form action="formularz.php" method=post> <table> <tr> <td>Jabłek: </td> <td><input type="text" name="jablka"></td> </tr> <tr> <td>Cytryn: </td> <td><input type="text" name="cytryny"></td> </tr> <tr> <td>Orzechów: </td> <td><input type="text" name="orzechy"></td> </tr> <tr> <td><input type="submit" value="Dalej"></td> </table> </form> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 19 Dołączył: 12.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po zrobieniu takiego czegoś mi działa na krasnalu:)
Kod <?php
$data = date("F j, Y, g:i a"); $jablka=$_POST['jablka']; $cytryny=$_POST['cytryny']; $orzechy=$_POST['orzechy']; if (isset($jablka) && isset($cytryny) && isset($orzechy)) { echo "Zamówienie przyjęte ".$data."<br /><br />"; echo "Ilość jabłek: ".$jablka."<br />"; echo "Ilość cytryn: ".$cytryny."<br />"; echo "Ilość orzechów: ".$orzechy."<br /><br />"; define(CENAJABLEK, 1); define(CENACYTRYN, 2); define(CENAORZECHOW, 3); echo "Cena jabłek: ".CENAJABLEK."<br />"; echo "Cena cytryn: ".CENACYTRYN."<br />"; echo "Cena orzechów: ".CENAORZECHOW."<br /><br />"; $koszt = CENAJABLEK * $jablka + CENACYTRYN * $cytryny + CENAORZECHOW * $orzechy; echo "Wartość zamówienia: ".$koszt." złotych<br /><br />"; $otworz = fopen(dirname(__FILE__) . ''.'\zamowienia.txt', 'ab'); $tekst = "Ilość jabłek: ".$jablka. "\t Ilość cytryn: ".$cytryny. "\t Ilość orzechów ".$orzechy."\t"; $zapisz = fwrite($otworz, $tekst); flock($otworz, LOCK_UN); fclose($otworz); if (!$zapisz) { echo "Wystąpił błąd podczas zapisu pliku!"; } else { echo "Zamówienie zapisane."; } } else { echo "Nie wypełniłeś wszystkich pól!"; } ?> Ten post edytował matx132 14.06.2008, 19:48:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 3 Dołączył: 17.03.2008 Skąd: niekąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosty przykład, z pominięciem filtrowania itd:
Kod <?php
if($_POST["x"]!="" && $_POST["y"]!=""){ $plik=fopen("plik.txt","a"); $tekst="X = ".$_POST["x"]." & Y = ".$_POST["y"]; if(!fputs($plik,$tekst)){ die("Błąd: Dane nie zostały zapisane..."); } fclose($plik); }else{ echo '<form method="post" action=""> <input type="text" name="x"> <br><input type="text" name="y"> <br><input type="submit" value="zapisz"> </form>'; } ?> -------------------- "Lecz nikt nie może tracić z oczu tego, czego pragnie. Nawet kiedy przychodzą chwile, gdy zdaje się, że świat i inni są silniejsi. Sekret tkwi w tym, by się nie poddać."
www.widmo.tk - zapraszam na mój homepage ;> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 05:09 |