![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 7 Dołączył: 16.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie związane z umieszczaniem obrazków na naszej stronie przez jej użytkowników, a dokładnie:
Jeśli udostępniamy użytkownikom możliwość dodania treści strony itd, i mogą dodawać obrazki ale nie uploadować na nasz serwer tylko podać url (tak jak na typowym obecnie forum) to jak zrobić, żeby w momencie wyświetlania takiego artykułu z adresem do obrazka, jakby w locie odczytać rozmiary obrazka i jeśli by się okazało, ze jest za duży i nam rozwali układy strony, zmienić go przed wyświetleniem ![]() ![]() ![]() z góry dzięki, pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP:
http://pl.php.net/getimagesize JS: http://www.google.com/search?q=image+size+javascript CSS: max-height, max-width (+ expressions dla IE) Ten post edytował sowiq 14.06.2008, 00:23:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
offsetHeight i offsetWidth - jeśli są zbyt duże niż dopuszczalne można dodać styl, który zmniejszy rozmiar obrazka.
Względnie posiłkować się GD Ten post edytował Shili 14.06.2008, 00:21:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CSS: max-height, max-width (+ expressions dla IE) tak na marginesie, nie ucz się używać CSS expressions, przeczytaj Avoid CSS Expressions Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Obecnie jest to stosowane na każdym forum, a mi też by się to przydało ale nie wiem jak zrobić?? Pobieraj go do siebie i - jeśli jest większy niż limit - przeskaluj do pożądanych wartości. Skalowanie przez JS/CSS jest trochę bez sensu, bo gość musi ściągać pełnowymiarową grafikę... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 01:53 |