![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
witam,
ostatnio zainteresowal mnie temat zapytan dla google takich jak intitle: index of ... itd. jak zrobic zeby z wlasnej strony wyslac zapytanie do google i odczytac wyniki (za pomoca xml, soap...?) i te wyniki zaprezentowac w sposob jaki ja wybiore na swojej stronie. czy ktos moglbym mnie naprowadzic na wlasciwy temat, czego szukac, moze gdzie szukac? Pozdrawiam, Robert |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
tak, widzialem to Mike, ale nie moge tam znalezc informacji tych ktore potrzebuje, nawet bawilem sie tym api aby zrobic wyszukiwarke filmow na youtube itp. ale mi chodzi o to zeby np wyszukiwac jakies konkretne pliki np .doc czy .pdf i wyswietlic wyniki w takiej formie jaka ja chce a nie jaka google proponuje na mojej stronie a nastepnie wyswietlic zawartosc tych plikow na mojej stronie, nie wiem czy zrozumiale pisze o co mi chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Piszesz zrozumiale tylko nie rozumiesz chyba sam czego oczekujesz.
Google API pozwala CI na zadanie dowolnego zapytania do ich wyszukiwarki a oni zwracają Ci dane. Możesz sobie wyświetlać co chcesz i jak chcesz, Ty decydujesz. Kolejna sprawa to to, że tego co chcesz zrobić nie ma nigdzie w żadnym API, zresztą byłoby głupotą gdyby było, bo to nie zależy od żadnego narzędzia tylko od zapytania, które zadasz. Tego potrzebujesz: listy słów kluczowych jakie można stosować z zapytaniach Google'a. Resztę już masz: Google AJAX Search API Google Search Tricks, Tips and Hints Top 10 Obscure Google Search Tricks 10 Most Amazing Google Search Tricks I przede wszystkim to: Google Guide Quick Reference: Google Advanced Operators (Cheat Sheet) |
|
|
|
|
|
|
|
Tu akurat masz racje, nie do konca wiem o co mi chodzi bo dopiero zaczynam przygode z programowaniem i wszystko to srednio raczej ogarniam, ale dzieki za linki, przestudiuje i zobacze czy cos mi sie rozjasni.
a znasz podbne informacje w jezyku polskim? |
|
|
|
|
|
|
|
a znasz podbne informacje w jezyku polskim? Najprawdopodobniej nie ma takich informacji w języku polskim lub są zakopane gdzieś na czyimś prywatnym blogu. Może komuś chciało się przetłumaczyć jakiś skrawek.Jeśli chcesz programować zapomnij o ojczystej mowie. Nie ma najmniejszego sensu oczekiwać, że będzie lepiej. Tłumaczenie większości materiałów i książek traci sens, ponieważ branża potrafi być na tyle dynamiczna że informacje w chwili tłumaczenia są czasem już stare. |
|
|
|
|
|
|
|
tak wiem, angielski to podstawa, wciaz sie ucze.
Mike a czy moglbys podac mi prosty przyklad czy tez naprowadzic na rozwiazanie takiego problemu. jest zapytanie do google intitle:"index of" (pdf) -html -php..., jak zrobic zeby w formularzu na mojej stronie wyslac takie zapytanie do google i odebrac wyniki. gdzie i jak je odebrac? do jakiejs zmiennej? i jakiej postaci beda te wyniki? jak je odczytac i wybrac to co mnie interesuje czyli np bezposredni link po kliknieciu ktorego mozna zapisac lub otworzyc dokument, np jakies informacje z jakiej strony pochodzi dokument, czy tez autor tego dokumentu. moglbys w krotko opisac mi rozwiazanie tego problemu, nie chce gotowego skryptu bo zalezy mi na zrozumieniu dzialania tych rzeczy, ale takie krotkie opisanie rozwiazania problemu, przyklad, bardzo by mi pomogl. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 11:34 |