![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki prosty skrypcik do wysylania plikow na serwer. Robie galerie zdjec i chce go wykorzystac, ale nazwy plikow sa kodowane w md5, natomiast ja chcialbym zeby ten skrypt nadawal plikom nazwy w liczbach po kolei np. 1.jpg, 2.jpg, 3...Jak to zrobic?
Powód edycji: Dodałem tag oraz poprawiłem bbcode. /webdicepl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Postów: 31 Pomógł: 3 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj do kazego pliku id (klucz). Pliki beda nazwyaly sie tak jak klucz z bazy.
Jeżeli plik został wysłany na serwer to najpierw dodaj do bazy informacje o nim
Następnie pobierz id ostatniego rekordu dodanego do bazy i zmien nazwe pliku. na taki jak id.
Osobiscie rozwiazal bym sprawe inaczej. Zmienil bym nazwe pliku tak :
-------------------- Pomogłem ? Nie zapomnij kliknąć na "Pomógł" ;D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Przenoszę na Przedszkole.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie w bazie stworzylem id, tylko ze wyNULLowalem je w zapytaniu.
Tak to wyglada: http://www.speedyshare.com/550653714.html Fajnie by bylo gdyby szlo to sobie dodawac po dacie, ale napisalem juz skrypt, ktory wczytuje mi zdjecia z katalogu "pliki/", oraz opis do kazdego zdjecia znajdujacy sie w pliku tekstowym o takiej samej nazwie co zdjecie np. 1.jpg, 1.txt. Zadeklarowalem zmienna $id (jak napisales), i zmienilem $p_nazwa_zm=(md5($p_nazwa)).".".$p_roz; na $p_nazwa_zm=(md5($id)).".".$p_roz; No napewno cos tu zrobilem zle. Teraz kiedy wysylam plik, to skrypt wysyla info ze plik o takiej nazwie juz istnieje. Tak mysle, czy nie powinienem do nowej nazwy dodac $id+1, ale wtedy tez nie dziala. Masz moze jeszcze jakies pomysly? Moja przygoda z php dopiero sie zaczyna wiec nie wiem wszystkiego. I dziekuje ze mi odpisales. Ten post edytował darkwalker 13.06.2008, 14:20:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 06:13 |