![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W jednym z moich skryptów umożliwiam userom upload plików (jako załączniki do wiadomości). Ze względów bezpieczeństwa, na początku myślałem by zabronić im uploadowania plików typu .php, .js, .htm ale tak sobie myślę - może da się inaczej? Może niech mogą wrzucać pliki dowolnego rodzaju, a ja po stronie serwera zrobię tak by zawsze po ich kliknięciu włączało się "Ściągnij plik..." zamiast uruchamiania go? To chyba da się zrobić za pomocą odpowiednich headers? sczegóły: pliki są przechowywane w katalogu "attachments". Listowanie jest wyłączone. Muszę zrobić co następuje: 1. gdy user wpisze w pasku adresu przeglądarki "attachments/jakis_plik.php" to mu się błąd wywali. 2. stworzyć plik np. "getfile.php" który bierze za parametr nazwę pliku i NIE wykonuje go nawet jak php, zamiast tego-każe przeglądarce go ściągnąć, jest więc "getfile.php?name=jakis_plik.php" i wysłanie odpowiednich headerów. Da się tak? I czy to jest bezpieczne? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:01 |