![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam stronę gdzie znajduje się formularz dodawania ofert do bazy i pod firefoxem wszystko ładnie pięknie a pod IE rozwala całą stronę.. wie ktoś dlaczego ? Przecież IE obsługuje css..
zdjecia: FIREFOX http://img210.imageshack.us/img210/4163/firefoxhz3.jpg IE: http://img186.imageshack.us/img186/2237/ieie5.jpg kod strony wygląda tak:
Wie ktoś dlaczego tak rozwala stronę pod IE ? Ten post edytował mihipoznan 11.06.2008, 18:26:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek - próbowałeś usunąć skrypty js i odpalić stronę? Czasem dają one nieźle popalić.
Druga sprawa - jak możesz wrzuć tylko wygenerowany przez php html. W tym czymś mimo wszystko ciężko jest się połapać. A jak sobie wkleję i odpalę, to i tak nie połączę się z Twoją bazą daych. Nie wiem czy jest to potrzebne i czy są inne rzeczy, które uniemożliwią mi normalne obejrzenie tego pliku, bo nie przejrzałam wszystkiego. Ale że php nie ma tutaj nic wspólnego z wyświetlaniem - na wszystko wpływa html, to lepiej będzie serio ten html pokazać. Ten post edytował Shili 11.06.2008, 18:17:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie html.. hmm albo dam linka i login z hasłem..
http://pphfarina.pl i w zaloguj : login: test@test.pl hasło: test I w dział oferty i "dodaj" P.S Skrypty nie przeszkadzają..sprawdzałem ![]() Ten post edytował mihipoznan 11.06.2008, 18:26:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może IE i obsługuje CSS, ale w marnym stylu. Poszukaj na google o interpretowaniu CSS przez IE, hackach etc. Wiele elementów, musisz oddzielnie ustawiać pod IE a inne przeglądarki i na to nic nie poradzisz... Po prostu microsoft..
Ewentualnie można napisać szablon CSS tylko dla IE...
Ten post edytował nithajasz 11.06.2008, 19:11:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale w przypadku tej strony i FF nie obsługuje stylów tak, jakby autor chciał, a takie ustawianie metodą prób i błędów to nie jest najlepszy pomysł, bo zamiast cssów robi się śmietnik.
Niestety, nie jestem w stanie przebrnąć i przeedytować ten kod - tabele tabelami, pewnie dałoby się to jeszcze przeżyć. Tragiczne są style inline na przykład, gdzie żeby coś przeedytować trzeba się nieźle namęczyć, podczas gdy reguła w zewnętrznym pliku byłaby jedna. Ze swojej strony, chociaż będzie to wymagało trochę wysiłku, proponowałabym przepisać stronę na semantyczną, to znaczy tabele tylko tam gdzie dane tabelaryczne, minimalizacja elementów, dodawanie elementów zgodnie z przeznaczniem itd. W takich stronach jest o wiele łatwiej wyszukiwać błędy i takie strony jest o wiele łatwiej przerabiać niż misz-masz tabelkowy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Przecież IE obsługuje css.. Blah, chyba tylko udaje, że obsługuje... :S Nie wiem, czy to tylko u mnie, ale na chwilę obecną nie mogę otworzyć strony z kodem źródłowym. Jakkolwiek, ad. zrzutów, to Twój problem prawdopodobnie wynika z artefaktów trybu Quirksmode w IE. http://www.quirksmode.org/css/quirksmode.html Przełącz na (X)HTML Strict i spróbuj wtedy (prolog XML sobie w IE daruj). -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
IE jaki jest, każdy widzi, ale to nie jest powód, by wieszać na nim psy z powodu źle napisanego kodu. Sprawdzałeś co pokazuje Ci walidator? Masz kilka błędów, które mogą być przyczyną Twoich problemów.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Nie pokazuje mi błędów.. :/ ... hmm.. a może użyć float:, padding:, margin ? Jak myślicie..wystarczy ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij od:
Cytat Przełącz na (X)HTML Strict i spróbuj wtedy (prolog XML sobie w IE daruj). Jak już będziesz miał poprawny html+css, to dopiero wtedy się zastanów, co dalej. Bez poprawnego kodu HTML jesteś skazany na porażkę. Tu coś dla Ciebie o budowaniu formularzy: http://kurs.browsehappy.pl/Krok/Formularze - z jedną uwagą ode mnie - nie lubię div'a wewnątrz <form> - ja akurat zalecam w takich wypadkach <p> - czyli paragraf. P.S > Formularz wygląda tak sobie, a wbrew pozorom takie drobiazgi są ważne. Rozplanuj to lepiej, pogrupuj, dodaj <legend>, na opis input zbyt mały, na cenę/ilość pewnie zbyt duży. Input dla komunikatora wystarczy jeden, a obok zrób select z listą wyboru kilku popularnych komunikatów - przemyśleć trzeba kolejność inputów i ich położenie, tak aby było estetycznie i przestrzennie. Nie ma lekko ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:18 |