![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc tak, powiedzmy że mam takie katalogi:
admin include themes oraz w głównym katalogu pliki, np. index.php, czy register.php Tak więc w katalogu admin chciałem umieszczać pliki służące do administrowania strony, jednak w nich chcę zainkludować pliki, które są w katalogu include. Zobaczyłem, jak jest to napisane w Webspellu, i jest tam użyuta opcja "chdir", więc na początku panelu admina wygląda to tak:
zrobiłem podobnie:
jednak nie ładuje mi pliku css, który jest w katalogu: themes/blue/ Wie ktoś, jak zrobić by działało to sprawnie? Mam nadzieję, że dobrze opisałem problem ![]() Ten post edytował NaVarion 11.06.2008, 12:58:47 -------------------- Cytuję z naszej-klasy:
Cytat to masz problem ja chce dobic do 200 znajomych masz przyjac to holerne zaproszenie |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już mówię:
Jeśli chcesz wyjść z katalogu to dajesz ../ a jeśli chcesz wyjść i wejść to ../katalog/plik.rozszerzenie. Ten post edytował ShadowD 11.06.2008, 13:08:11 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety pojawiają się błędy, dlatego też na początku odrzuciłem tą opcję:
Cytat Warning: main(include/config.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/sites/yoyo.pl/n/a/.../include/head.php on line 3 Fatal error: main() [function.require]: Failed opening required 'include/config.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sites/yoyo.pl/n/a/.../include/head.php on line 3 -------------------- Cytuję z naszej-klasy:
Cytat to masz problem ja chce dobic do 200 znajomych masz przyjac to holerne zaproszenie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisy dokładnie jak wygląda twój plik w miejscu include...
Jeśli masz np: |-www |-|-admin |-|-|-index.php |-|-include |-|-|-style.php I jesteś w index.php to piszesz:
I to musi działać... Ten post edytował ShadowD 11.06.2008, 13:13:50 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
O to chodzi?
-------------------- Cytuję z naszej-klasy:
|
|
![]()
|
|
|-include
|-|-style.css |-admin |-|-index.php Jeśli odpalasz plik index to żeby zaincludować style piszesz
Ps przed chwilą sprawdzałem i działa... Masz mini przykład: TU Ten post edytował ShadowD 11.06.2008, 13:26:13 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
Tylko że style są zainkludowane w pliku, który zainkludowałem w katalogu admin.
Ten post edytował NaVarion 11.06.2008, 13:27:31 -------------------- Cytuję z naszej-klasy:
|
|
![]()
|
|
Jak napisałeś tak jak mówiłem to jaki masz błąd??
Daj strukturę katalogów dokładną z plikiem głównym i tym który chcesz zanicludować... Ten post edytował ShadowD 11.06.2008, 13:33:37 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
admin
- login.php include - head.php - foot.php - config.php theme - blue ---- styl.css - index.php * - pogrubione są katalogi. Mniej więcej tak (pominąłem niepotrzebne pliki) Chodzi o to, by w pliku login.php w katalogu admin na początku i na końcu wyświetlić 2 pliki: kolejno head.php i foot.php. W pliku head.php są inkludy do kolejnych plików - config.php i styl.css A wyświetla się błąd taki: Cytat Warning: main(include/config.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/sites/yoyo.pl/n/a/lol/include/head.php on line 3 Fatal error: main() [function.require]: Failed opening required 'include/config.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sites/yoyo.pl/n/a/lol/include/head.php on line 3 Czyli nie może utworzyć config.php, bo php chyba myśli, że jest tam jeszcze jeden katalog include a w nim dopiero config. Ten post edytował NaVarion 11.06.2008, 13:40:10 -------------------- Cytuję z naszej-klasy:
|
|
![]()
|
|
login.php:
head.php:
Nie wieżę jeśli to nie będzie działało ;p Jeśli chcesz icludować pliki to nie liczy się plik index.php tylko ten w którym dajesz include od niego prowadzisz ścieżkę a nie od głównego... Ten post edytował ShadowD 11.06.2008, 13:47:04 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest na to jedna rada: należy stosować linki bezwzględne. Definiujesz sobie wcześniej np:
A następnie includy robisz przy pomocy tej zmiennej:
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 3 Dołączył: 17.03.2008 Skąd: niekąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lub
Kod <?php
include("http://www.costam.pl/admin/login.php"); ?> -------------------- "Lecz nikt nie może tracić z oczu tego, czego pragnie. Nawet kiedy przychodzą chwile, gdy zdaje się, że świat i inni są silniejsi. Sekret tkwi w tym, by się nie poddać."
www.widmo.tk - zapraszam na mój homepage ;> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~widmo17 to co napisałeś to akurat najgorsza rada w tym temacie.
Teraz specjalna zagadka dla Ciebie: include.php
index.php
Co się wyświetli? |
|
|
![]()
|
|
W moim przypadku:
;p Ten post edytował ShadowD 11.06.2008, 14:20:12 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~ShadowD to akurat przez blokadę na serwerze. Gdyby jednak była zdjęta i można byłoby includować pliki po protokole HTTP wynik i tak byłby inny od spodziewanego na pierwszy rzut oka 10.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 3 Dołączył: 17.03.2008 Skąd: niekąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ~widmo17 to co napisałeś to akurat najgorsza rada w tym temacie. Ale czy ktoś powiedział, że źle działająca? Tylko przy safe mode nie będzie trybić ![]() Cytat Teraz specjalna zagadka dla Ciebie: Do mnie, czy do autora tematu? xP -------------------- "Lecz nikt nie może tracić z oczu tego, czego pragnie. Nawet kiedy przychodzą chwile, gdy zdaje się, że świat i inni są silniejsi. Sekret tkwi w tym, by się nie poddać."
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Tak wiem, ale kto i po co ją wyłącza??
Tak szczerze bo nie wiem... ;p Ps Zostawcie go, bo dostanie doła i nie wejdzie nigdy na php.pl... Haha jubileusz mój 100 post na tym forum... ![]() Ten post edytował ShadowD 11.06.2008, 14:34:11 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale czy ktoś powiedział, że źle działająca? Ja tak mówię! Najpierw pomyśl dwa razy, a następnie pisz. Odwołanie się do pliku php poprzez protokół http spowoduje wysłanie tego pliku protokołem http. A co jest odpowiedzialne za komunikację poprzez http? Podpowiem: apache. Już czaisz? NIe? To lecimy dalej. W sytuacji, gdy apache ma wysłać plik php co zrobi? Wywoła interpreter. A co interpreter zrobi z plikiem php? Wykona go. A na ch.. mi includować wykonany plik php? Tylko przy safe mode nie będzie trybić winksmiley.jpg W żadnym przypadku nie będzie trybić. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
No dobra, mój błąd, sorry, poddaję się bez bicia
![]() Cytat Zostawcie go, bo dostanie doła i nie wejdzie nigdy na php.pl... Łeee tam, wolę się pociąć moją nową żyletką i posłuchać toli xDDD Ten post edytował widmo17 11.06.2008, 15:32:32 -------------------- "Lecz nikt nie może tracić z oczu tego, czego pragnie. Nawet kiedy przychodzą chwile, gdy zdaje się, że świat i inni są silniejsi. Sekret tkwi w tym, by się nie poddać."
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:09 |