![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 30.05.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóżmy, że dzisiaj test został zdany i z dumą wrzuciłem ikonkę poprawnej validacji na stronę, a za parę dni napiszę jakiegoś newsa, ktoś napisze jakiś komentarz i kod się popsuje :/ i wtedy ktoś wejdzie w validację i zobaczy, że go oszukałem :/ jak sobie radzicie z tym problemem
![]() -------------------- ?>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to: ktoś dorzuci błędny komentarz? Dane pochodzące od użytkownika filtruje się z niezwykłą starannością.
Jeśli dopuszczasz myśl, że ktoś Ci coś wstawi to błąd. Nie może być takich sytuacji. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 30.05.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, może masz rację. W sumie u mnie ma być dostępny tylko BBCode, zamiast html, validator nie patrzy na < i > prawda ?
A jeszcze a propo BBCode, w bazie danych się trzyma nieprzetworzony kod ? czyli np. znaki i dopiero przy wyświetlaniu się to zamienia ? przecież to strasznie spowalnia system, jak każdy tekst trzeba za każdym odświeżeniem strony przetworzyć ? czy lepiej trzymać 2 wersje: nieprzetworzoną i przetworzoną ? Ten post edytował Spykaj 11.06.2008, 11:37:55 -------------------- ?>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie. Nie patrzy.
Jeśli stosujesz bbCode to nie ma problemu, sam kontrolujesz to co będzie wyświetlane. Jedynym więc sposobem aby utrzymać poprawność strony jest wstawianie poprawnej treści. |
|
|
![]()
|
|
No taka to trochę wada dynamicznych stron, czyli teoretycznie to tylko stronę główną można przetestować ? Validator sprawdza wszystkie newsy ? np. strony:
index.php?p=news&i=1 index.php?p=news&i=2 index.php?p=news&i=3 index.php?p=news&i=4 index.php?p=news&i=5 ? pewnie nie ? -------------------- ?>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja trzymam w postaci:
Cytat Testowy<br /> - żeby szybciej wyświetlać. Stosuję jedynie stripslashes. Choć bardziej praktycznie jest trzymać dane nieprzetworzone - wtedy masz mniej problemów np. z wczytaniem ich do formularza etc.Komentarz Jeśli po dodaniu newsa nie waliduje się, to znaczy, że masz błąd albo w templacie newsa, albo w silniku php, który dokleja jakieś tagi html lub niedozwolone znaki do treści, albo podczas dodawania newsa jest możliwość używania tagów html/styli css i są one źle używane. P.S > Nie przywiązuj tak dużego znaczenia do chwalenia się walidacją, bo walidacja kodu to tylko jeden z pomniejszych czynników decydujących o jakości wykonania strony - nie mówiąc już o tym, że chwalenie się walidacją przy każdym innym doctype niż strict nie ma sensu (o ile w ogóle chwalenie się czym się da ma sens). |
|
|
![]()
|
|
Hehehe, dużo osób się chwali to i ja chcę :]
Cytat("Pilsener") nie mówiąc już o tym, że chwalenie się walidacją przy każdym innym doctype niż strict W moim założeniu jest właśnie doctype strict. Cytat("Pilsener") Stosuję jedynie stripslashes. Choć bardziej praktycznie jest trzymać dane nieprzetworzone - wtedy masz mniej problemów np. z wczytaniem ich do formularza etc Wiem, nieprzetworzone na pewno będą u mnie w tabelach, zastanawiam się tylko, czy nie trzymać również przetworzonych. Zużywałoby to ponad 2 razy więcej pamięci, bo [a] trzeba by zamianiać na <a target=blank>, dlatego się zastanawiam, czy to warte zachodu i czy szybkość będzie zauważalnie lepsza. Ten post edytował Spykaj 11.06.2008, 11:54:42 -------------------- ?>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja przeważnie trzymam przetworzone - statystycznie edytuje się teksty dużo rzadziej niż wyświetla, a tak konwertuję jedynie przy dodawaniu i edycji, a w każdym innym wypadku jedynie wyświetlam to co zostało zapisane do bazy.
Jak to jest z wydajnością - nie mam pojęcia, jeśli nie za bardzo trzeba się martwić powierzchnią bazy danych, to mam wrażenie, że lepiej niż przetwarzać za każdym razem w locie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:28 |