![]() |
![]() |
--void-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mógłby mi ktoś powiedzieć, dlaczego taki kod wypisuje, że nie ma znaku v? Jeśli dam inną literę lub cyfrę i sprawdzę, to wypisuje poprawnie. Bug? Nie znalazłem nigdzie. Jak sobie z tym radzić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -> Return Value
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
http://pl2.php.net/manual/pl/function.strpos.php
Cytat Find position of first occurrence of a string Cytat Ostrzeżenie Ta funkcja może zwrócić logiczne FALSE, ale także zwykłą wartość rozpoznawaną jako FALSE, na przykład 0 lub "". Cos zaczyna switac? ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłby mi ktoś powiedzieć, dlaczego taki kod wypisuje, że nie ma znaku v? Jeśli dam inną literę lub cyfrę i sprawdzę, to wypisuje poprawnie. Bug? Nie znalazłem nigdzie. Jak sobie z tym radzić? strpos nie zwraca true. Zwraca tylko false, jeśli nie znajdzie znaku, lub położenie (jako liczbę) danego znaku w stringu. W Twoim wypadku będzie to liczba 3. A liczba 3 to nie jest to samo co true ![]()
[/php] -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat W Twoim wypadku będzie to liczba 3 Dobry gryps nie jest zly ![]() Find position of first occurrence of a string - wg ciebie co to oznacza? pierwszą czy ostatnią pozycje? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobry gryps nie jest zly ![]() Find position of first occurrence of a string - wg ciebie co to oznacza? pierwszą czy ostatnią pozycje? Dobrze nospor że czuwasz. Dzięki Tobie żadna literówka, żaden błąd lub napisanie czegoś inaczej niż miało się na myśli zostanie szybko skorygowane, bo nie przemknie to Twojej uwadze. Dzięki. Ten post edytował sniezny_wilk 10.06.2008, 22:02:46 -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
Cytat napisanie czegoś inaczej niż miało się na myśli No tutaj to byl raczej blad niz przejezyczenie.Zwrocone zostanie 0, gdyz to jest pierwszym indexem wystapienia v. Ma byc ostatecznie tak:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--void-- |
![]()
|
Goście ![]() |
hehehe, przeszedłem samego siebie - `dziwny błąd ze znakiem v`... Czasami siła autosugestii jest porażająca, testowałem inne przykłady, ale najwidoczniej w żadnym szukany znak nie miał pozycji pierwszej (czyli zerowej) ![]() Dzięki wielkie ! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:23 |