![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2006 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pewien problem. Jeśli był już poruszany na forum to przeprasza - po prostu ciężko jest takie coś wyszukać. Mianowicie:
Mam tabele w bazie SQL o nagłówkach: id;a;b; niekiedy argumenty w a powtarzają się. Może to wyglądać następująco. Chciałbym aby móc odczytać sobie za pomocą phpa w następujący sposób ![]() Text1
Ten post edytował kobemat 10.06.2008, 18:07:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 2 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2006 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i co dalej? mam pobrać sobie dane za pomocą
cos nie wychodzi... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 2 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Całość mogłaby wyglądać tak...
...gdyby nie jeden problem - w ten sposób wyświetlisz wszystkie pozycje z kolumn 'a' i 'b' tabeli. Cytat
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pora najlepsza na takie rzeczy
![]()
Otrzymasz dwuwymiarową tablicę posortowaną jak chcialeś, z którą możesz robić co chcesz ![]() Ten post edytował sowiq 10.06.2008, 23:29:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 2 Dołączył: 14.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a najprosciej chyba tak:
i otrzymujesz taka tablice:
|
|
|
![]()
|
|
OK! Dzięki wielkie za odpowiedzi! o to mi chodzilo, ale...
Nie powiedziałem z początku, bo myślałem że pominięcie tego faktu nie będzie w jakimś tam sposób technicznie przeszkadzało w odczytaniu danych z bazy msql. Sprawa wygląda tak, że: Pobieram sobie te dane i generuje je do pliku XML... przedstawiony przez was sposób na pewno da się dostosować do moich potrzeb, ale nie znam się za bardzo na tablicach; zależy mi aby to: Kod <?php Array ( [Text1] => Array ( [0] => xxx [1] => yyy [2] => uuu ) [Text2] => Array ( [0] => zzz [1] => vvv ) ) ?> było możliwe do zapisania XML w takiej postaci: Kod <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <Text1> <element> <id>0</id> <text>xxx</text> </element> ... <element> <id>2</id> <text>uuu</text> </element> </Text1> </Text2> ... <element> <id>1</id> <text>vvv</text> </element> </Text2> Aby zapisywać używałem funkcji np w takiej postaci: Kod $temp ="?xml version=\"1.0\" encoding=\"UTF-8\"?";
$temp='<'.$temp.'> <Text1>'; $plik=fopen('plik.xml','w'); fwrite($plik,$temp); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił tak. Ten post edytował sowiq 12.06.2008, 16:07:26 |
|
|
![]()
|
|
bardzo mi pomogłeś. $r .= $id; wyrzuciłem przed drugą funkcję foreach, dzięki temu mam taki schemat jaki chciałem.
nie jestem pewien czy tak miało wyjść, ale to $id jest tym: Text1 i Text2, a nie numerem wiersza w tabeli array. jak pobrać numer, aby było tak jak tu:
...czyli nalicza od początku: Text1 -> 0,1,2; Text2 -> 0,1 Czekam na dalszą pomoc, a za to już dziękuje! Nie wpadł bym na to za chiny! ![]() /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// znalazłem sposób:
$i = -1, wtedy nalicza od zera. Czy to jest poprawne, czy trzeba jakoś inaczej to zrobic? Ten post edytował kobemat 13.06.2008, 11:11:32 |
|
|
![]()
|
|
Poprzez analogię:
Zamień na:
Wtedy $id2 będzie kolejnym id tablicy w każdej iteracji. BTW, jakoś nie pasuje mi konstrukcja XML'a typu: Kod <id>1</id> <elem> <text>tresc</text> </elem> <elem> <text>tresc2</text> </elem> Trochę się to mija z ideą tego 'języka'. Ten post edytował sowiq 13.06.2008, 23:49:57 |
|
|
![]()
|
|
Cytat BTW, jakoś nie pasuje mi konstrukcja XML'a typu: wiem, wiem, ale XML wykorzystuje tu do komunikacji z flashem za pomocą Action Script. Niezwykle dobry i dynamiczny sposób na przekazanie informacji do flasha. Z koleji skrypty phpa służą mi do obróbki tych XMLów. Dane zawarte w nich pochodzą z bazy mysql. Niestety taka forma zapisu pliku xml jest (chyba) jedynie możliwa, aby w action script kod przeszedł przez wszystkie 'kontrolki' Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziekuje wszystkim za pomoc ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 21:28 |