![]() |
![]() |
-Lifo- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam.
Jak rozwiązać następujący problem. Chciałbym w swoim sklepie mieć wpływ na kolejność wyświetlania produktów na stronie. Wprowadziłem sobie dodatkowe pole w bazie (`kolejnosc` INT) i przydzielam poprostu numerek dla poszególnego produktu. To jest jasne i oczywiste. Ale ilość produktów systematycznie rośnie i powoli staje się to uciążliwe bo trzeba jakoś to ogarniać i pamiętać żeby się nie zdublować lub coś w ten deseń. Dajmy na to mam produkty: produkt kolejność prod1 ............. 1 prod2 ............. 2 prod3 ............. 3 prod4 ............. 4 prod5 ............. 5 prod6 ............. 6 I teraz zamarzy mi się że prod6 ma się wyświetlać jako trzeci prod1 ............. 1 prod2 ............. 2 prod3 ............. 6 prod4 ............. 4 prod5 ............. 5 prod6 ............. 3 W takim przypadku muszę pamiętać żeby zamienić kolejność dla dwóch produktów. Czy można w jakiś sposób to zautomatyzować, żeby zmiana w jednym rekordzie automatycznie przeliczyła prawidłowo wszystkie produkty po zmianie ? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla mnie to trochę nielogiczne. Czemu nie możesz sortować po ID, po nazwie i używać normalnie np.:
lub DESC ? -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to był zrobił tak :
Zapewne da się to zrobić jednym zapytaniem chociażby przez JOIN.. Ten post edytował nithajasz 10.06.2008, 10:36:43 |
|
|
-Lifo- |
![]()
|
Goście ![]() |
-> sniezny_wilk
Czasami proste rzeczy nie wystarczają ![]() A na poważnie chcę mieć wpływ na wyświetlanie kolejności a nie tworzyć potworki znane z ogłoszeń "Aaaaaaaaaaaabsolutnie tani Lanos powypadkowy" Czasami kolejność ma znaczenie a przy "nastu" stronach z wynikami ![]() ->nithajasz Ilość zapytań mnie nie interesuje bo to raczej sporadyczna sprawa będzie (poprostu jest z gatunku uciążliwych dla mnie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra jak chcesz tak kombinować.. ale powiedz co się stanie jak będą dwie 6 np ? Sortuje po kolumnie z kolejnością i dwie szóstki są pod sobą. Wg mnie trochę przekombinowane.. Do tego możesz sortować po nazwie, po dodanym ID (jeśli masz autoincrementa) itp, jest wiele rozwiązań.
-------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
-Lifo- |
![]()
|
Goście ![]() |
--> sniezny_wilk
Wiem że to nie jest "chyba "proste ale mogę załozyć unikalność na to pole co pozwoli mi uniknąć dubli. Gorzej tylko z tym, że teraz jak się zastanawiam to podany przykład będę musiał chyba przerobbić bo zmiana niekoniecznie musi być o jedną pozycję ![]() Może jeszcze ktoś coś podpowie ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ja podałem Ci działający przykład ze zmianą o jedną pozycję ale przerobić go na zmianę o wiele pozycji to nie jest problem
![]() |
|
|
-Lifo- |
![]()
|
Goście ![]() |
--> nithajasz
Obiecuje, że posiedze dziś wieczorem nad tym ![]() ![]() pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |