![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napotkalem w pracy nad projektem bardzo dziwny problem (z mojego punktu widzenia - mam nadzieje, ze dla kogos kto to przeczyta bedzie to problem banalny). otoz musze napisac prosty skrypt php do odczytywania rssow z propozycjami prac (np.:http://www.pracuj.pl/ofertypracy/rss.aspx?regionID=1&name=dolnoslaskie). przy probie odczytania tego pliku na trzy rozne sposoby otrzymuje trzy rozne rezultaty.
1. jesli otworze adres w przegladarce, oczywiscie otrzymuje niesformatowany i malo uzyteczny ciag tekstu, po obejzeniu zrodla mam dokladny kod xml -- wszystko dziala jak nalezy; 2. jesli uzyje funkcji fopen() do otwarcia podanego wyzej adresu a poniej fread() do zamiany go na string, po wypisaniu zawartosci tego stringa otrzymuje tylko fragment pliku, przy czym w funkcji fread ustawilem ograniczenie ilosci znakow na 200000 a otrzymuje jakies 150 znakow. co ciekawsze, po kilkunastokrotnym odswiezeniu strony otrzymalem okolo dwukrotnie wiekszy fragment pliku (oczywiscie nadal o wiele za krotki), a po kolejnym odswiezeniu spowrotem ten sam fragment co wczesniej. przy probie wczytania innego adresu (z tej samej strony ale dla innego wojewodztwa) otrzymalem prawie identyczny fragment (jesli chodzi o liczbe znakow). 3. jesli uzyje funkcji simplexml_load_file(), zmienna ktorej przypisalem wartosc zwracana tej funkcji ma zawsze wartosc false - czyli wynik jest bledem. jakies pomysly? ![]() Ten post edytował ongaqjin 9.06.2008, 20:58:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Kiedyś napisałem bardzo prosty parserek RSS
Nie dam głowy, że zadziała ze zdanym plikiem. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lol, dzieki, dziala. choc szczerze mowiac nie wiem czemu. chcialem uzyc simplexml, bo ta biblioteka fajnie i wygodnie zamienia xmla w obiekt. chodzi o to, ze musze te informacje z xmla wczytac do bazy danych, wiec tak byloby najwygodniej, ale z tym co napisales powinienem sobie poradzic.
tak czy inaczej jest to dziwne. programuje juz od ladnych paru lat i nadal nie moge sie przyzwyczaic, ze niektore rzeczy po prostu nie dzialaja, choc powinny, chyba ze zrobi to ktos inny :/ w kazdym badz razie dzieki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
W ramach treningu proponowałbym zapisać dane w tablicy, która byłaby cache-owana. Dzięki temu możesz co jakiś czas (np co 1h) odświeżać zawartość rss.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 15:00 |