![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zaczalem sie bawic w php jakies 2 tygodnie temu i chcialem stworzyc skrypt dodajacy dane z formularza w html do bazy danych ktora nastepnie wyswietli
formularz: i skrypt action.php
i blad: Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in /var/www/action.php on line 4 z gory dziekuje za pomoc nie wiem czemu nie laduja mi sie bloki kodowe
Powód edycji: Dodałem tag. /webdicepl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie możesz napisać '"...
// O bbcode nie słyszałeś? // ~webdicepl Ten post edytował ShadowD 9.06.2008, 18:59:10
Powód edycji: Dodałem bbcode. /webdicepl
-------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Proszę o poprawienie tytułu, aktualny nic nie mówi.
P. S. Przenoszę na Przedszkole. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o SQL Injection, XSS. -------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 5 Dołączył: 22.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno być chyba tak
// Kolejny który na forum jest od dłuższego czasu i nie wie że się stosuje bbcode. // Poprawiam ostatni raz! // ~webdicepl
Powód edycji: Dodałem bbcode. /webdicepl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno być chyba tak <?php mysql_connect("localhost", "root", "paanynarsou") or die(mysql_error()); mysql_select_db("phpcake") or die(mysql_error()); $query = "INSERT INTO example VALUES("$_POST[imie]", "$_POST[rok]")"; $put = mysql_query($query ); or die(mysql_error()); ?> To jest na pewno źle!! Nie możesz pisać:
bo cudzysłowie się sprzęga!! Może być tak:
Ten post edytował ShadowD 9.06.2008, 18:48:41 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 5 Dołączył: 22.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Poskładany gotowiec :-)
Ten post edytował mefjiu 9.06.2008, 18:54:26 |
|
|
![]()
|
|
Można sobie mówić... Napisałem Ci wyżej że Twoje zapytanie nie zadziała, ponieważ dodawany tekst nie jest w apostrofach. Powinno być tak:
Dodatkowo co to za wymysł?
Po co dajesz średnik po mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual skoro pod spodem masz or die? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taka pierda a tyle postów
![]() ![]() Jeśli " " to tak:
Po co łączyć dodatkowo stringi i zmniejszać szybkość? Chyba tylko po to żeby ładnie pokolorowało składnię ![]() -------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 19.02.2005 Skąd: Dębica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy to blad czy nie ale ja zawsze uzywam apostrofow - czudzyslow dla mnie nie istnieje:
-------------------- Psik!! A masz!! ...chamie - Porucznik Borewicz
|
|
|
![]()
|
|
Zależy co uznajesz za "błąd" ;-)
Jeśli masz coś w pojedynczych ciapkach to parser PHP nie sprawdza czy w podanym stringu znajdują się jakieś zmienne. Jeśli używasz podwójnych to parser analizuje i sprawdza - teoretycznie działa wolniej. Natomiast jeśli łączysz jakieś stringi, tak jak podałeś w tym kodzie wyżej i są one duże, to różnice w czasie zaczynają być zauważalne. -------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Po co łączyć dodatkowo stringi i zmniejszać szybkość? Wiesz, przy krótkich ciągach, to różnica mieści się w granicy błedów statystycznych, ale przy dłuższych stringach/większej ilości, czy większym przeciążeniu, to opłaca się łączyć. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:00 |