![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam bazę danych zdjęć. Każde zdjęcie ma podporządkowane odpowiednie ID, nazwę, opis itd. Zdjęć jest np 330. Jak wyświetlić, które po kolei według ID jest obecnie wyświetlane ale nie z calej bazy tylko z danej kategorii wybranego zdjęcia?
Np. Zdjęcie nr 5 z 25 w kategorii: Pejzaże ? Dlatego dobrze by było aktualnie oglądanego zdjęcia wyświetlić jeszcze kategorię jak w powyzszym przykładzie. Tu jest gorszy problem bo kategoria jest osobną tabelą a zdjęcia też jest osobną tabelą. W tabeli kategorie każda kategoria ma swoje id. w Tabeli zdjecia jest pole kategoria gdzie do każdego zdjęcia zapisuje się numer id odpowiedniej kategorii. Najpierw trzeba zliczyć i wyświetlić wszystkie zdjęcia z wybranej kategorii wyświetlonego aktualnie zdjęcia, potem zliczyć i wyświetlić numer zdjęcia które jest obecnie wyświetlane oraz jego kategorię ![]() TABELA KATEGORIA ma tylko ID i NAZWĘ TABELA ZDJĘCIE ma ID KATEGORIA TYTUL OPIS itp itd. Jeśli chodzi o ID wyświetla np 7 to znaczy zę zdjęcie ma kategorię zapisaną w tabeli kategorią pod ID 7 czyli np Pejzaże. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W dwóch miejscach zamiast "1" wstawiasz ID wybranego zdjęcia i zapytanie zwróci ci wszystkie potrzebne dane. Ten post edytował nexis 9.06.2008, 17:04:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z ID rozumiem u mnie zamiast 1 będzie $zo_d1[id] - aktualnie wyświetlane zdjęcie, ale proszę o wytłumaczenie kodu co do czego pod jaką zmienną co i jak bo laik jestem. Albo proszę o dokładny kod z przecinkami i cudzysłowami żeby mógł wkleić sobie do strony i zobaczyć czy działa, a potem dalej kombinować. Prosze cały kod razem z linkiem np. Zdjęcie nr xxx z xxx w kategorii: xxxxxx ? Tam gdzie xxx odpowiednie zmienne. Co gdzie i do czego.
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na pomoc. Ten post edytował Manioo 9.06.2008, 19:22:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:38 |