Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MYSQL]Zdjęcie nr 5 z 25 w kategorii: Pejzaże ?, Wyświetlić nr aktualnie oglądanego zdjęcia i jego kategorię
Manioo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam bazę danych zdjęć. Każde zdjęcie ma podporządkowane odpowiednie ID, nazwę, opis itd. Zdjęć jest np 330. Jak wyświetlić, które po kolei według ID jest obecnie wyświetlane ale nie z calej bazy tylko z danej kategorii wybranego zdjęcia?

Np. Zdjęcie nr 5 z 25 w kategorii: Pejzaże ?

Dlatego dobrze by było aktualnie oglądanego zdjęcia wyświetlić jeszcze kategorię jak w powyzszym przykładzie. Tu jest gorszy problem bo kategoria jest osobną tabelą a zdjęcia też jest osobną tabelą. W tabeli kategorie każda kategoria ma swoje id. w Tabeli zdjecia jest pole kategoria gdzie do każdego zdjęcia zapisuje się numer id odpowiedniej kategorii.

Najpierw trzeba zliczyć i wyświetlić wszystkie zdjęcia z wybranej kategorii wyświetlonego aktualnie zdjęcia, potem zliczyć i wyświetlić numer zdjęcia które jest obecnie wyświetlane oraz jego kategorię questionmark.gif

TABELA KATEGORIA ma tylko ID i NAZWĘ
TABELA ZDJĘCIE ma ID KATEGORIA TYTUL OPIS itp itd. Jeśli chodzi o ID wyświetla np 7 to znaczy zę zdjęcie ma kategorię zapisaną w tabeli kategorią pod ID 7 czyli np Pejzaże.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
nexis

-----

1. SELECT
  2. `zdjecie`.`id`,
  3. (SELECT COUNT(`zdjecie`.`id`) FROM `zdjecie` WHERE `zdjecie`.`kategoria` IN (SELECT `zdjecie`.`kategoria` FROM `zdjecie` WHERE `zdjecie`.`id` = 1)
  4. ) AS `lacznie`,
  5. `kategoria`.`nazwa`,
  6. `zdjecie`.`tytul`,
  7. `zdjecie`.`opis`
  8. FROM `zdjecie` JOIN `kategoria` ON (`zdjecie`.`kategoria` = `kategoria`.`id`)
  9. WHERE `zdjecie`.`id` = 1

W dwóch miejscach zamiast "1" wstawiasz ID wybranego zdjęcia i zapytanie zwróci ci wszystkie potrzebne dane.

Ten post edytował nexis 9.06.2008, 17:04:17

--------------------
Zend Certified Engineer

Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
+Quote Post
Manioo

-----

z ID rozumiem u mnie zamiast 1 będzie $zo_d1[id] - aktualnie wyświetlane zdjęcie, ale proszę o wytłumaczenie kodu co do czego pod jaką zmienną co i jak bo laik jestem. Albo proszę o dokładny kod z przecinkami i cudzysłowami żeby mógł wkleić sobie do strony i zobaczyć czy działa, a potem dalej kombinować. Prosze cały kod razem z linkiem np. Zdjęcie nr xxx z xxx w kategorii: xxxxxx ? Tam gdzie xxx odpowiednie zmienne. Co gdzie i do czego.
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na pomoc.

Ten post edytował Manioo 9.06.2008, 19:22:34
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:38