![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2008 Skąd: Pszczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku .htaccess mam wpisane następujące wyrażenie:
Kod RewriteEngine On RewriteRule ^([a-zA-Z0-9_]+)$ index.php?page=$1 Zmienna $page odnosi się do includowanej podstrony. Wpisując w oknie przeglądarki adres strony wraz ze zmnienną odnoszącą się do nieistniejącego pliku (http://www.rafaelpl.info/pppp), wszystko działa. Jednak gdy po slashu wpiszę nazwę istniejącego pliku (http://www.rafaelpl.info/news), wyświetla mi się jedynie owy plik (bez indeksu). Co zrobić, aby wszystko działało? Z góry dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że przedstawiłem problem w miarę zrozumiale ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 2 Dołączył: 9.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przed kazdym wpisem daj powyzej sprawdzanie czy jest to rzeczywiscie plik lub katalog:
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2008 Skąd: Pszczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przed kazdym wpisem daj powyzej sprawdzanie czy jest to rzeczywiscie plik lub katalog: RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d Hmm, nie działa... Wydaje mi się, że źle zrozumiałeś co chcę osiągnąć ![]() Ja chcę, aby ta nazwa została przetworzona na zmienną. To polecenie które napisałeś, a przynajmniej tak mi się wydaje, otwiera istniejący plik, pomijając przetworzenie na zmienną, prawda? Jeśli się mylę to przepraszam, ale kod i tak nie działa ![]() Ten post edytował rafaelpl 9.06.2008, 15:29:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Pokaż gdzie to wkleiłeś.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Kod RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f RewriteRule ^([a-z0-9_]+)$ index.php?page=$1 |
|
|
![]()
|
|
Kod RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f RewriteRule ^([a-z0-9_]+)$ index.php?page=$1 Dalej nie działa, a co więcej przedtem przynajmniej nieistniejące pliki przetwarzało na zmienne, a teraz próbuje je wyświetlać... Edit: Teraz podmieniłem odpowiednio nazwy plików, więc działa, ale jest to bardzo naciągana metoda, więc czekam dalej na rozwiązanie problemu. Ten post edytował rafaelpl 9.06.2008, 17:55:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:08 |