![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
mam przykładowo 2 table, uzytkownicy oraz plec. Tabela: użytkownicy: id (int / 5), imie (varchar / 32), nazwisko (varchar / 32), plec (int / 1) Tabela: plec id (int / 1), nazwa (varchar / 10) Teraz w tabeli z użytkownikami zapisuje płeć jako 1 lub 2, a w tabeli płeć mam odpowiednio id dla Kobiety - 1, dla mężczyzny - 2. Tu moje pytanie, czy da się ułożyć tak zapytanie aby w polu płeć (z tabeli użytkownicy) w kolumnie plec zamiast wartości 1/2 została wyświetlona wartość z tabeli płeć. Przedstawie to jeszcze wizualnie. Przykładowe dane w tabli uzytkownicy: Kod 1 Jan Kowlaski 2 2 Jan Nowak 2 3 Janina Kowalska 1 Tabela plec: Kod 1 Kobieta 2 Mężczyzna Wynik np. Kod 1 Jan Kowlaski Mężczyzna
2 Jan Nowak Mężczyzna 3 Janina Kowalska Kobieta |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak swoją drogą robić tabele oddzielnie dla płci to nie jest nadmiar pracy? Masz i tak tylko dwie, góra trzy wartości, które mógłbyś wprowadzać do bazy zamiast odnosić się do nich poprzez id rekordu z innej tabeli. Prościej...
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
To jest tylko przykład.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
No to odpowiem, że się da...
lub
lub zajrzyj tu : http://www.w3schools.com/Sql/sql_join.asp (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował nithajasz 9.06.2008, 15:11:38 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 15 Dołączył: 10.12.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Od takich spraw jak tutaj wspomniane są odpowiednie pola w tabelach.
Takim polem, o które się aż prosi jest pole ENUM (MySQL), lub ENUM (PostgreSQL). Takie rozwiązanie jest dużo prostsze i pozwala uniknąć zbędnego łączenia tabel w zapytaniach. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 18:13 |