![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam zdefiniowaną zmienną $reklama w fukcji news();
Chciałbym wykorzystać tą zmienną poza funkcją. Próbowałem zrobić global $reklama; ale nie wiem dokładnie jak to zrobić - nie działało. Jak można wywołać zmienną poza franizami funkcji? -------------------- Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest jeszcze inne wyjście - superglobalna tablica $_GLOBALS, jednak trochę mniej wygodna w używaniu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z przykrością muszę wrócić do wątku. Nie wiem czemu, ale nie mogę zwiększyć zasięgu zmiennej poprzez stosowanie polecenia global. Zmienną mam zdefiniowaną w funkcji i tam też nadaję jej większy zasięg poprzez global. Niestety nie mogę odczytać jej wartości poza tą funkcją. Jak zatem zrobić to w inny sposób? Widzę coś o $_GLOBALS, ale dość skrótowo, przez co nie potrafię tego pojąć ;/
-------------------- Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Dni konstrukcji global są policzone. Polecam zainteresowanie się wzorcem Registry: http://www.strefaphp.net/artykul59.html
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mozna tez $_SESSION[cus]
czesto z tego korzystam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale nielogiczne. Sesja chyba jest przypisana do danych użytkownika, które mają być obecne przez czas całej wizyty, nie?
A po co tam pakować zmienną, którą wykorzystasz tylko do przeliczenia czegoś, JEDEN raz? Przecież niepotrzebna sesja, to tylko zmarnowany czas (trzeba wysłać ciasteczko/SID, zapisać gdzieś dane...). -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 19:22 |