![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 39 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam.
Jestem pewien, że to żaden problem, ale nie mogę go rozwiązać. Proszę nie bijcie ![]() Chcę maksymalnie oddzielić PHP od HTML, więc każdą zmienną która ma doczepiony jakiś HTML wycinam do osobnego pliku ustawienia.php (narazie tak tylko potrafię). Tam mam komunikaty, zdefiniowane ścieżki itp. Jedną z takich zmiennych jest format zapisu do pliku tekstowego. Pomiędzy tagami HTML są zmienne PHP. Includuję plik ustawienia.php do pliku ksiega.php:
a w pliku ustawienia.php mam tak zdefiniowany format wpisu:
no i do księgi zapisują się puste pola. ten sposób mi nie działa. Działa tylko wtedy gdy zmienną $wpis dam wewnątrz skryptu wpisującego do pliku tekstowego. Inaczej pisząc: zmienna wpis wypełnia się danymi z formularza tylko gdy jest podana wewnątrz skryptu księgi, nie wypełnia się, gdy jest w includowanym pliku. Czytałem o zmiennych globalnych, znalazłem tylko sposoby na odwrotną sytuację. Może słabo czytałem. Da się to jakoś rozwiązać? Nie chcę przerabiać skryptu wpisującego do pliku tekstowego (bo wiem, ze można wpisywać tak: nick||wpis||data||kolor_oczu, a później explode przy odczytywaniu, ale to też wymaga mieszania HTML z PHP). Proszę o pomoc. Aha no i chyba nie ma sensu zapisywać w sesji tych zmiennych edit: dodałem tylko komentarz do kodu Ten post edytował hiszpanespaniol 7.06.2008, 00:26:46 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:30 |