![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pytanie o funkcje echo. Jak jak zapisać znacznik html np <td> w funkcji echo() żeby strona sie sie validowała? chodzi mi konkretnie o to by zczytać rekordy z bazy i wstawić je do tabeli. Moje (działające) rozwiązanie jest takie:
To rozwiązanie sie nie validuje... prosze o pomoc! Jak to ineczej rozwiązać? Ten post edytował batman 6.06.2008, 11:40:01
Powód edycji: dodałem bbcode
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Jak wstawiasz kod, to użyj odpowiedniego bbcode, by post był bardziej czytelny. Tym razem dodałem to za Ciebie, ale następnym razem pamiętaj, by zrobić to samemu.
A co do Twojego problemu: Sądzę, że to rozwiąże Twój problem. Zapomniałeś o zamknięciu znacznika tr. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorki to jest mój pierwszy post
![]() Twój sposób działa ale strona nadal sie nie validuje... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
A co się nie waliduje. Może błąd jest w innym miejscu?
Wklej to co Ci wywala walidator. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Line 56, Column 12: character data is not allowed here. echo '<tr>'; ✉
You have used character data somewhere it is not permitted to appear. Mistakes that can cause this error include:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A masz gdzieś znaczniki table?
|
|
|
![]()
|
|
tak mam znacznik <table>
np polecenie: echo '<h1> PHP </h1>'; też sie nie waliduje... A może jakiś printf to zrobić?! ale nie wiem jak zrobić żeby printf wstawiał do tabeli |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wklej cały kod wygenerowany przez php. Tak będzie najprościej i nie będziemy musieli zgadywać
![]() |
|
|
![]()
|
|
CODE <?php
session_start(); if (!isset($_SESSION["login"])) { header("Location: login.php"); } ?> <!-- saved from url=(0022)http://internet.e-mail --> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd"> <html> <head> <title>Aplikacja</title> <style type="text/css"> body {background-color: green;} table.baza{ border-style: double;} .bold {font-weight: bold; color: orange;} .orange {color: orange;} a { font-size: 20px; color: black; text-decoration: none;} a:hover { font-size: 20px; color: black; text-decoration: underline;} h3 {font-size: 16px; color: orange;} </style> </head> <body> <h2>Informacje o pracownikach</h2> <p>Jesli chcesz dodac pracownika do bazy kliknij<a href="pi.php"><span class="bold"> DODAJ</span></a></p> <p>Jesli chcesz usunac pracownika do bazy kliknij<a href="delete.php"><span class="bold"> USUN</span></a></p> <p>Jesli chcesz sie wylogowac z bazy kliknij<a href="logout.php"><span class="bold"> WYLOGUJ</span></a></p> <table class="baza" border="1"> <tr> <td style="width:50px;">ID</td> <td style="width:200px;">Nazwisko i Imie</td> <td style="width:70px;">Zarobki</td> <td style="width:50px;">Wiek</td> <?php $sql = mysql_connect("localhost", "pi", "wuesenhaide"); mysql_select_db("webdb"); $res = mysql_query("select * from pracownicy order by id"); $ile = mysql_num_rows($res); echo "ilosc pracownikow w bazie: "; echo $ile; echo("\n"); while($row = mysql_fetch_array($res, MYSQL_BOTH)) { echo ('<tr><td>'.$row[0].'</td><td>'.$row[1].' '.$row[2].'</td><td>'.$row[3].'</td><td>'.$row[4].'</td></tr>') ; echo("\n"); } mysql_close($sql); ?> </table> </body> </html> Ten post edytował milas_86 6.06.2008, 12:13:52 |
|
|
![]()
|
|
Prosiłam o kod html, który pokazuje się jak wybierasz w przeglądarce pokaż źródło. Na razie nie bardzo mogę sama odpalić apacha i sprawdzić, także prośbę ponawiam
![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie masz znacznika tr po
edit A dokładniej znacznika zamykającego. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Powód edycji: poprawiłem bbcode
|
|
|
![]()
|
|
W moim poprzednim poście masz info dlaczego jest błąd walidacji.
Do tego dołożę jeszcze jedną rzecz. Wywal te spany z klasą bold i użyj znacznika b, a kolor dodaj do znacznika a. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
że nie ma znacznika tr to jest prawda ale jak go dadam to walidacja pokazuje że coś jest z nim nie tak. czy on jest czy nie to strona działa. ale nie w tym rzecz... chodzi mi o funkcje echo w pętli while. tam wywala bład!
polecenie echo ('<td>'); działa ale sie nie waliduje. chdzi mi o taki sposób zapisania tego że by walidator sie nie jarała :] |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Nie wczuwajcie sie w kod strony :] znajdzie mi taki sposób wyświetlania sformatowanego tekstu w php żeby sie walidował
![]() tak jak wczesniej pisałem polecenie echo ('<h1>PHP</h1>'); echo '<h1>PHP</h1>'; echo "<h1>PHP</h1>"; echo ("<h1>PHP</h1>"); działają ale sie nie walidują! potrzbuje iny sposób zapisania tego |
|
|
![]()
|
|
1. To jak zapiszesz echo nie ma żadnego wpływu na walidację kodu HTML.
2. Zamykający znacznik tr jest potrzebny. 3. Otwierasz tabelę, wstawiasz kolumny, a potem robisz echo $ile; Popraw to i zobaczymy co na to walidator. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Kod <?php if (isset($_GET["login"])) { if ($_GET["login"]=="lukasz"&&$_GET["haslo"]=="mili") { session_start(); $_SESSION["login"]=$_GET["login"]; header("Location:list.php"); }else{ echo('<h1>Login lub haslo jest niepoprawne!</h1>'); } } ?> <!-- saved from url=(0022)http://internet.e-mail --> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd"> <html> <head> <title>Aplikacja</title> </head> <body style="background-color:green;"> <h2>Logowanie</h2> <form method="GET" action="login.php"> <p>Login: <input type="text" name="login"><br><br> Haslo: <input type="password" name ="haslo"><br><br> <input type="submit" value="Zaloguj"></p> </form> </body> </html> dlaczego wywala mi bład przy echo('<h1>Login lub haslo jest niepoprawne!</h1>'); ta sama historia... |
|
|
![]()
|
|
O kurcze, tego nie zauważyłam.
h1 musi być w elemencie body, a Ty je wciskasz przed html. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@milas_86, odnoszę wrażenie że próbujesz przepuszczać przez validator kod php co oczywiście jest kiepskim pomysłem bo w jaki sposób validator wskazuje Ci że masz błąd przy "echo" ? Waliduj to co wypluwa serwer www a nie kod który stronę generuje.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:54 |