![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 17 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki problem i liczę na waszą pomoc o ile jest to możliwe. Chcę posortować tabelę według takich wytycznych... Najperw aby sortowało według punktów (to wiem), a jak conajmniej dwie drużyny miały taką samą ilość punktów to żeby kolejność tych drużyn zależała od bezpośredniego wyniku i tego już nie wiem jak zrobić. Mam tabelę o nazwie `tabela` i w niej zapisują mi się id_druzyny, liczba punktów, l. zwycięstw, remisów, porażek, l. bramek strzelonych i straconych. Oraz tabelę z wynikami `wyniki` a w niej kolumny z id_gospodarz, id_gosc, bramki_gospodarz oraz bramki_gosc. I jak można posortować te drużyny jak mają tą samą ilość punktów według bezpośredniego meczu?? Jeśli jest ktoś w stanie pomóc to bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 17 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
To co mi napisał erix to zą zwykłe sortowania... Ale i tak o to mi nie chodziło...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby móc po czymś posortować to musisz mieć to w bazie. Jeśli chcesz sortować w zależności od "od bezpośredniego wyniku" to gdzie masz te dane?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A więc tak:
w tabeli `tabela` mam kolumny z takimi danymi: -id_druzyny, -liczba_rozegranych_meczy, -punkty -liczba_zwycięstw, -liczba_remisów, -liczba_porażek, -bramki_strzelone, -bramki_stracone. I te dane automatycznie mi się dopisują po każdej rozegranej kolejce. Jeszcze mam tabelę z wynikami o nazwie `wyniki` a w niej kolumny: -id_mecz, -id_gospodarz, -id_gosc, -br_gospodarz, -br_gosc. Tu dane sobie wpisuje przez formularz. Ten post edytował Puzi 6.06.2008, 10:17:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to zrozumiałam, ale po czym Ty właściwie chcesz sortować (chodzi mi o to dodatkowe kryterium), bo dla mnie nie jest to jasne.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dawno dawno temu na forum ktoś zaprezentował takie zapytanie - ono było mocno rozbudowane bo w pełni obsługiwało zasady fify czy jakoś tak.
W skrócie - musisz podać jaka to baza (MySQL, Postgresql) a Ci pomogę. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Aktualnie sortuje mi tabelę wedłyg punktów a jeśli dwie drużyny mają taką samą ilość punktów to sortuje mi według bilansu bramek. I używam takiego zapytania do bazy danych:
Kod $tresc_zapytania = "SELECT * FROM `tabela` ORDER BY punkty DESC, (br_strzelone - br_stracone) DESC"; A chcę aby sortowało mi według punktów, a jeśli conajmniej dwie drużyny mają taką samą ilość punktów to żeby sortowało mi według bezpośrednich meczy. Czyli na przykład mam tabelę a w niej: Lp.__Nazwa dryzyny___Punkty___Bilans 3.___Dryzyna XXX______3_______5 4.___Druzyna ZZZ______3_______2 A w bezpośrednim meczu tych drużyn był wynik: Drużyna XXX - Drużyna ZZZ 1:3 Więc ta tabela jest błędna... Pozycja tych drużyn powinna być odwrotna Jest to baza MySQL... będę Ci bardzo wdzięczny Ten post edytował Puzi 6.06.2008, 10:15:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:08 |