![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2008 Skąd: Ostrołęka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt działał pod Windowsem na Vertrigo i AppServ , więc mniemam iż jest poprawny. Jak przeszedłem na Mandrive i zainstalowałem xamppa mam problem z przeslaniem pliku na serwer. I nie jest to żaden błąd spowodowany odwrotnymi ukośnikami w ścieżkach, niedozwolonymi znakami czy złym kodowaniem, gdyż pliku jakby wogóle nie kopiowało jako tymczasowego gdyż po:
foreach($_FILES['plik'] as $k=>$w) echo "$k : $w<br>"; otrzymuję: name : test_partner.csv type : tmp_name : error : 6 size : 0 a bez tmp_name nie mogę: copy($tmp_name,"import/".$nazwa_pliku); gdyż tu skrypt się rozjeżdża. Plikowi z importu nadałem prawa 777, skrypt wykonałem jako root z przeglądarki konsolowej, ale to samo. 1. Spotkał się już ktoś z podobnym problemem? 2. Gdzie mogę znaleźć katalog na pliki tymczasowe serwera, może tu trzeba zmienić prawa dostępu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Nie spotkałem się z błędem numer 6. Standardowo katalog tymczasowy to /tmp. Sprawdź czy użytkownik uruchamiający PHP ma dostęp do tego katalogu oraz sprawdź czy ta ścieżka jest w ogóle ustawiona w php.ini. Chociaż jeśli byłoby z tym coś nie tak PHP zwróciło by stosowny komunikat, ale na wszelki wypadek można popatrzeć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2008 Skąd: Ostrołęka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do /tmp ma uprawnienia każdy user, więc to nie to. Wstyd się przyznać, ale nigdy do tego pliku nie zaglądam.. który element php.ini ma zawierać ścieżkę /tmp?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Kod upload_tmp_dir = "/tmp"
|
|
|
![]()
|
|
O to własnie chodziło, PHP nie miał ustawionego folderu /tmp.
Jednak mam jeszcze jakiś błąd z funkcją copy, nie wiem o co chodzi.. Już teraz jest: name : test_partner.csv type : text/comma-separated-values tmp_name : /tmp/phprAgfZP error : 0 size : 203 ale: Warning: copy(import/test_partner.csv) [function.copy]: failed to open stream: Brak dostÄpu in /opt/lampp/htdocs/partner/templates/zalog_adm.inc.php on line 539 Skąd taki błąd? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Zastanawiałem się co to za błąd, bo wszystkie pliki miały niby uprawnienia.
Poszłem na łatwiznę, zrobiłem: chmod -R 777 /opt/lampp chmod -R 777 /tmp I pozbyłem się natrętnego błędu. Noto już wiemy co może komunikować error: 6. Dzięki za pomoc webdicepl. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 00:08 |