![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 14 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jestem początkującym (wprawdzie dopiero zacząłem się uczyć php i obsługi mysql) i mam pewien problem. Otóż muszę wykonać stronę prezentującą pewne wyniki z bazy danych. W bazie jest tabela "tabela1" w której znajdują się takie pola: "id" "dzien" "a" "b" "c" "d". Przykładowe rekordy to:
1) "1" "13.05" "a1" "b1" "c1" "d1" 2) "2" "16.06" "a2" "b2" "c2" "d2" 3) "3" "13.05" "a3" "b3" "c3" "d3" Znalazłem w sieci skrypt wypisujący dane ale nie odpowiada mi to w jaki sposób są wyświetlane dane. Skrypt:
Niestety kod ten wyświetla mi dane inaczej niż chciałbym i nie potrafię napisać odpowiedniego. Dane są wyświetlane poziomo a chciałbym żeby były wyświetlane pionowo. Tak są wyświetlane: 1 a1 b1 c1 d1 2 a2 b2 c2 d2 3 a3 b3 c3 d3 A chciałbym tak: 1 2 3 a1 a2 a3 b1 b2 b3 c1 c2 c3 d1 d2 d3 Dodatkowo chciałbym żeby na samym końcu była wyświetlana suma ze wszystkich rekordów. Nie wiem także jak zrobić żeby zamiast id w ostatnim wpisie wyświetlił się napis SUMA. SUMA a1+a2+a3 b1+b2+b3 c1+c2+c3 d1+d2+d3 Chciałbym także żeby dane były wyświetlane dopiero po wybraniu konkretnego dnia (powinny ukazywać się tylko dane z jednego dnia; suma rekordów miałaby być także sumą z konkretnego dnia). Czy ktoś pomoże mi napisać taki skrypt? Z góry dziękuję. Jeśli coś niezrozumiale napisałem, przepraszam i spróbuję wyjaśnić o co mi chodzi. //EDIT Wymyśliłem że jeden rekord mogę zapisać w jednej komórce a każdą daną oddzielić enterem.
Jednak wtedy nie wiem jak oddzielić poszczególne wiersze aby było to czytelne (pól w bazie jest około 60 więc przy wypisywaniu ich poziomo trzeba przewijać stronę w poziomie co nie pasuje... jednak nie wiem jak oddzielić poszczególne wiersze w wypisie pionowym żeby było to wszystko czytelne gdzie rekordów jest około 40 na jeden dzień). Ten post edytował kuzdo 4.06.2008, 20:40:06 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pętli zapisuj rekordy do tabel a następnie wyświetlaj zawartość tabeli
Mam nadzieję, że nie narobiłam błędów składniowych. W każdym razie nie sprawdziłam tego kodu. Naucz się najpierw konstruować kawałek kodu a potem go wyświetlać. Jest to często wygodniejsze niż wyświetlanie na bierząco. Daje to więcej możliwości. Ten post edytował JoShiMa 5.06.2008, 09:55:21 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ten dział, przenoszę.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 14 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brakowało chyba jednego { przy pierwszym IF... Oto cały plik ze skryptem:
Ale gdzieś musi być błąd jeszcze bo wyskakują mi takie błędy: CODE Warning: Cannot use a scalar value as an array in C:\xampp\htdocs\przemo\tabela1.php on line 12 Warning: Cannot use a scalar value as an array in C:\xampp\htdocs\przemo\tabela1.php on line 13 Warning: Cannot use a scalar value as an array in C:\xampp\htdocs\przemo\tabela1.php on line 14 Warning: Cannot use a scalar value as an array in C:\xampp\htdocs\przemo\tabela1.php on line 15 Warning: Cannot use a scalar value as an array in C:\xampp\htdocs\przemo\tabela1.php on line 16 Warning: Cannot use a scalar value as an array in C:\xampp\htdocs\przemo\tabela1.php on line 12 Warning: Cannot use a scalar value as an array in C:\xampp\htdocs\przemo\tabela1.php on line 13 Warning: Cannot use a scalar value as an array in C:\xampp\htdocs\przemo\tabela1.php on line 14 Warning: Cannot use a scalar value as an array in C:\xampp\htdocs\przemo\tabela1.php on line 15 Warning: Cannot use a scalar value as an array in C:\xampp\htdocs\przemo\tabela1.php on line 16 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in C:\xampp\htdocs\przemo\tabela1.php on line 19 Zgaduję że błędy się powtarzają bo rekordów w bazie jest na razie tylko 2 przykładowe... Przeszukałem kursy PHP i czytałem o tablicach ale i tak nie wiem co może być źle... Proszę żeby ktoś sprawdził czy nie ma gdzieś błędu w pliku bo ja jak na razie nie znalazłem... Ten post edytował kuzdo 5.06.2008, 21:49:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienna $wynik przed pętlą while jest już raz używana więc zmień nazwę tablicy w pętlach while i foreach na inną
A poza tym możesz dać zabezpieczenie zabezpieczenie:
Uchroni Cię przed uruchamianiem tej pętli jeśli z jakiegoś powodu nie utworzy się tablica $xxx I faktycznie zjadłam tę klamrę ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
poprawiłem z <= na < Ten post edytował cojack 6.06.2008, 10:30:24 -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
taka ilość pętli? Po jakie licho? Kod nieelegancki i nieoptymalny. Blech...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Każdy pisze jak umie.
@EIDT \/ będę się starał, ale na pewno nie będę pisał proceduralne. Ten post edytował cojack 6.06.2008, 11:47:51 -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
To trzeba się rozwijać a nie pisać byle jak, byle pisać
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
JoShiMa nie wiem czy dobrze złączyłem te dwa kody jakie podałaś, ale tym razem wyskoczył mi tylko jeden błąd...
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in C:\xampp\htdocs\przemo\tabela1.php on line 20 A plik teraz wygląda tak:
I dziękuję, że mi pomagacie... ![]() //EDIT Na razie nie zmieniałem nazw tablic xxx, żeby nie namieszać ![]() Ten post edytował kuzdo 6.06.2008, 22:15:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 244 Pomógł: 21 Dołączył: 10.02.2008 Skąd: Załęcze Wielkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszędzie w manualach widzę że po funkcji się stawia spacebara a potem nawias tak samo ze znakiem "{"
-------------------- Amentis dolet!
Deus et patria! » Pomogłem? Kliknij Pomógł. |
|
|
![]()
|
|
Tu nie zmieniłeś:
help_mee Co kto lubi. Ja lubię zwartu kod. Lak się przyzwyczaiłam jeszcze w czasach kiedy programowałam w Pascalu i tak mi się łatwiej na kod patrzy, lepiej go widzę. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:07 |