![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam następujący problem:
Jeśli odpale to w IE i kliknę na przycisk wyświetli mi Przycisk czyli to co jest pomiedzy znacznikami <button></button> A pod operą wyświetli val1 czyli waretość value Chcę aby w jednym formularzu było wiele przycisków o takiejsamej wartości wyświetlanej na przycisku ale przekazujących różne wartości za pomocą POST. tzn.
zeby w zależności jaki przycisk klikne przesyłał mi wartość val1 lub val2 a nie Przycisk, czyli tak jak w operze. Czy jest to możliwe czy w dobrą stronę idę? ![]() Ten post edytował glizda1125 4.06.2008, 20:14:42 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <input type="submit" name="nazwa" value="Treść 1"> <input type="submit" name="nazwa" value="Treść 2"> Koniecznie o tej samej wartości atrybutu name. A w php łapiesz to tak: Kod <?
if ($_POST[nazwa]=="Treść 1"){ //wykonuje co tam chcesz } elseif ($_POST[nazwa]=="Treść 2"){ //wykonuje co tam chcesz } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Edytowałem posta i pozamieniał mi troche kod. Teraz juz poprawiłem to może będziecie wiedzieli blizej oco mi chodzi.
Chce zrobic cos takiego zeby bylo kilka przyciskow z wyswietlanym takim samym tekstem na nich (np Usuń). Np mamy tabele z lista produktów i chce aby przy kazdym z nich był przycisk usuń i w zależności przy jakim produkcie bym kliknal usun to by przakazywalo np id tego produktu metodą POST.
Po kliknieciu pierwszego przycisku zeby wyświetlalo mi wartość val1 a drugiego val2 W operze wlasnie tak sie dzieje w IE zamiast val1 i val2 wyswietla Przycisk |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo IE wysyła innerHTML.
Możesz podmienić to innerHTML przez js, z tym że prawdopodobnie będzie to widoczne na ułamek sekundy. Kod onclick="this.innerHTML=\'val1\';" To oczywiście trzeba ustawić przy każdym buttonie z innymi wartościami ![]() Userzy IE przeważnie js nie wyłączają, ale przy wyłączeniu wszystko się posypie. Ten post edytował Shili 4.06.2008, 20:43:32 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Dla kazdego usera tworz formularz z twoim przyciskiem i pole ukrytym (hidden). W value tego pola trzymaj id usera do skasowania. Wciskając przycisk, wysle sie tylko to hidden z danego forma co byl przycisk.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Przeczytaj sobie specyfikację microsoftu: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms535211(VS.85).aspx
Oni po prostu jak zwykle obrali sobie inną drogę. |
|
|
![]()
|
|
Dla kazdego usera tworz formularz z twoim przyciskiem i pole ukrytym (hidden). W value tego pola trzymaj id usera do skasowania. Wciskając przycisk, wysle sie tylko to hidden z danego forma co byl przycisk. Na taki sam pomysł też wpadlem. Męczy mnie to, że jak bede mial np do wyswietlenia kilkadziesiat albo wiecej pozycji i do kazdej bedzie: to czy plik nie zrobi sie bardzo duzy i nie bedzie dlugo ladowal. Z tego właśnie względu zacząłem szukać innego rozwiązania czy nie da sie wszystkiego zamiescic w jednym formularzu i dlatego napisałem tego posta. Jak byście mieli jakies pomysły to piszcie. P.S. Dzieki za zainteresowanie |
|
|
![]()
|
|
Nie nie powinien. Sam plik html to wcale nie taka duża sprawa, jakby się mogło wydawać. Zrób z polem hidden i sprawdź ile waży wygenerowana strona - powinna wzrosnąć o jakieś około 5kB-10kB, może ciut więcej, może mniej przy 100 dodanych formularzach.
Ten post edytował Shili 4.06.2008, 21:24:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
wszystko dlatego, ze sie uczepiles tego <button>
jakbys uzyl jak Bog przykazal <input type="submit" ... albo poprostu linka to bys sie nie musial tak bawic. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
wszystko dlatego, ze sie uczepiles tego <button> jakbys uzyl jak Bog przykazal <input type="submit" ... albo poprostu linka to bys sie nie musial tak bawic. Button uczepiłem sie dlatego że: 1. Chciałem żeby na przycisku wyświetlał mi np Usuń a przekazywał wartość np 1
Przekazuje to co wyświetla czyli 1 A za pomocą <button> mozna było osiagnąć to co chciałem ale niestety nie na wszystkich przeglądarkach. 2. Nie chciałem używać linka bo chciałem żeby dane były przesyłane metodą POST a nie GET zawsze to ładniej wygjąda i nikt nie bedzie ci majstrował w linku. 3. W przykazaniech nie ma nic na temat przesyłania danych pomiędzy stronami ![]() Jeśli sie myle to mnie poprawcie. |
|
|
![]()
|
|
Cytat i nikt nie bedzie ci majstrował w linku. ale w post mozna ci rownie dobrze majstrowac co i w linku. Takze akurat ten Twoj argument jest kiepski ![]() Cytat Przekazuje to co wyświetla czyli 1 Tu mnie masz.A myslales o masowym usuwaniu? Robisz przy kazdym userze checkbox. na dole wszystkiego jeden przycisk "Usun". Usuwa tylko tych userow, ktorzy mieli wcisnietego checkboxa. Checkboxom nadajesz nazwe tablicową, np: name="user[]". Dla checkboxa dla value nadajesz id usera. Dzieki temu w php pod zmienna $_POST['user'] bedziesz mial tablice id userow, ktorych zaznaczyles -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:46 |