![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 2 Dołączył: 16.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
>>Jeżeli użytkownik ma wyłączoną obsługę cookies to id sesji przekazywany jest w URL .<<
Czy w takim przypadku gdy : 1.- wygenerowany zostanie losowy id za pomocą jakiegoś własnego systemu, zostanie potem sprawdzony w bazie i ewentualnie zmodyfikowany gdy taki istnieje, to jaki jest sens tworzenia sesji gdy i tak muszę ten id przekazywać w url ? /Pytanie to spowodowane zostalo tym iż myślałem że taki id jest dopisywany automatycznie do każdego odnośnika, czyli że ten id mogę wywołać na każdej podstronie bez dopisywania go do urli . Chodzi mi o to że po wyborze róznych opcji przez usera te zapisywane są do bazy . Chcę je finalnie wyświetlać w raporcie dla każdego usera. Po sesje siegnąłem z tej przyczyny że w tym samym czasie z aplikacji może korzystać kilka osób i np zapisywanie danych do pliku tekstowego czy bazy powodowałoby 'nadpisywanie danych'. A wiec potrzebuję prostego sposobu autoryzacji. Szukam naprawdę prostego sposobu odpowiedającego idei aplikacji - czyli uniknięcie wszelkich opcji wymagających zezwalania czy włączonych usług / np. cookies./ 2. Czy istnieje jakaś metoda która pozwala przechowywać i modyfikować dane po stronie usera przez usera oprócz cookies i jak widzę sesji ? a w związku z tym : 3.Czy wspomniane przezemnie w pytaniu 1 rozwiązanie jest dobre /losowy id,sprawdzenie w bazie i przekazywanie tego id w urlach /? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:25 |