![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Eragon-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam pytanie odnośnie tego w jaki sposób wykonać zmianę tła przycisku, a dokładniej mam pewną tabelę która ma jak to standardowo bywa zawierac wiersze z tzw "menu" np.:
wiersz 1 wiersz 2 wiersz 3 z tym żę mają określoną szerokość i wysokość, a tekst ma być nad tłem (chyba oczywiste). Teraz jak za pomocą JS (bo chyba się tutaj bez niego nie obędzie chyba że się da za pomocą CSS) zrobić tak by po na jechaniu na przycisk "wiersz 1" zmieniał on kolor czcionki, a po kliknięciu go kolor tła przycisku do momentu kiedy ktoś nie wciśnie inny przycisk. Szukałem po necie jakiegoś gotowego skryptu - ale znalazłem tylko głównie na podmiane tła jako obrazek. A ja nie chce używać tu obrazka, tylko zdefiniować kolor, jaki ma być normalnie a jaki po onclick. Będę bardzo wdzięczny za szybko pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Teraz jak za pomocą JS (bo chyba się tutaj bez niego nie obędzie chyba że się da za pomocą CSS) Pseudoklasy :hover i :focus; dla IE skorzystaj csshover.htc (łatwo znaleźć w sieci ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
--Eragon-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chyba się nie zrozumieliśmy.
Cały czas chodziło mi o przycisk. Jest naprzykład lista linków: przycisk 1 przycisk 2 przycisk 3 Po najechaniu na który kolwiek przycisk zmienia on kolor czcionki np. (najechaliśmy na 2): przycisk 1 przycisk 2 przycisk 3 ale nie nastałe. Teraz jeżeli kliniemy "przycisk 1" to w powinno zmienić się jego tło np na czarne a czcionka na biała z załadowaniem stronki, do której odnosił się link ![]() W przypadku na kliknięcie na drugi inny przycisk, zmienia on swoje własność jak poprzedni, z tym że poprzedni wraca do stanu początkowego. Zapewne będzie to zrobione na skrypcie funkcją zamieniającą styl, a później po kliknięciu innego przycisku powracającą. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Kod #przycisk {color: #000; } #przycisk:hover {color: #FFF; }
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 1 Dołączył: 28.03.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wszystko to oczywiscie CSS, przykładowo:
|
|
|
--Eragon-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dalej nie o to mi chodziło - bo ta kwestia tylko załatwia zmiane koloru po najechaniu onmouseout i over
wykonana za pomoca CSS visit hover itp. Nie o to mi chodzi. To jest akurat najprostrze do wykonania. Chodzi o to by jeżeli mam tabelke <table> <tr> <td width="200" height="500" bgcolor="#333333"> <div id="przycisk" width="150" height="20"><a href="">Przycisk 1</a></div> <div id="przycisk" width="150" height="20"><a href="">Przycisk 2</a></div> </td> </tr> </table> Kwestia tego jak zrobić by po najechaniu na przycisk, zminiał mu się kolor "bgcolor" na np. niebieski, a czcionka na białą. da się to jakoś zrobić, napewno należy wywołać zdarzenie onclick w JS, tylko moje pytanie jest właśnie jak to zrobić. Bo JS musi też mieć na uwadze to że jak wciśnie się drugi przycisk, poprzedni zmienia kolor tła na "333333" i czcionkę na czarna a ten co został naciśnięty ma zminić kolor tła na niebieski i czcionkę białą. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 1 Dołączył: 28.03.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
--Eragon-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zrobiłem to w taki sposób:
tylko że za szybko mi znika zmiana koloru tła, ale mniejwięcej o coś takiego mi chodziło tylko by jak się wciśnie Przycisk 1 był podświetlony do momentu kiedy nie wciśnie się 2 lub innego przycisku (tu akurat jest dwa) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:32 |