![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hi, dawno tu nie pisałem ;-), ale przejdę do rzeczy. Potrzebuję zrobić, aby na stronie wyświetlał się screen (bądź pierwsza klatka) filmiku. Filmiki będą we flashu dodawane z różnych stron. Potrzebuję jakiegoś nakierowania, jakie funkcje wykorzystać itp.. itd..
To będzie coś w stylu jak na youtube.com na głównej wyświetlają się screeny z filmu. Z góry dziękuję za pomoc ;-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obsługą filmików flv zajmuje się ffmpeg po stronie serwera i on potrafi generować obrazki z dowolnej klatki filmiku.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czy mógłbys mi jakoś przybliżyć to ffmpeg? Jak to działa, jakie komendy, funkcje, jak używać?
P.S.: Chciałem również dopisać, że filmiki będą dodawane w taki sposób (przykład): Kod <object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Pfe2EJ7Z6jk&hl=pl"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Pfe2EJ7Z6jk&hl=pl" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object> (z zewnętrznego serwera). Wiem, że trzeba zaintalować ffmpeg, a później w php.ini uruchomić ffmpeg-php, tylko jak to później ma działać. Jakie funkcje itp.. itd.. ;-) Ten post edytował in5ane 3.06.2008, 15:34:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W google jak wpiszesz nazwę ffmpeg to na pierwszej stronie, będzie dokumentacja możesz wpisać również "ffmpeg how to" itp a uzyskasz odpowiedź.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 1 Dołączył: 2.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat P.S.: Chciałem również dopisać, że filmiki będą dodawane w taki sposób (przykład): Po co robić coś dwa razy? Przecież YouTube też generuje miniaturki... No chyba, że zależy Ci na innych rozmiarach, to ok, nie było pytania. ;] |
|
|
![]()
|
|
No pisałem, że to będzie z różnych serwisów, nie tylko YouTube.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Przecież każdy serwis, w którym można umieszczać filmiki, pokazuje miniaturki...
|
|
|
![]()
|
|
No to teraz by trzeba było porobić IF'y dla każdego serwisu i kombinować (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) , ale może nie taki głupi pomysł. A ja chciałem w sumie zrobić, żeby skrypt sam tworzył miniatury i zapisywał u mnie na serwie, ale chyba od tego odstąpię.
Ten post edytował in5ane 4.06.2008, 18:43:40 |
|
|
![]()
|
|
A znasz powiedzenie, nie wyważaj otwartych drzwi? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Robienie miniaturek na własną rękę kosztowałoby Cię praktycznie dedyka, bo raz: łącze - musisz przecież ściągać każdy filmik, aby można było utworzyć miniaturkę, dwa: czas procesora - jeśli by przyszedł Ci do głowy pomysł robienie czegoś takiego na hostingu współdzielonym, to sobie wbijesz nóż w plecy, poza tym - nie wszędzie masz odblokowane polecenia powłoki. Ale ogólnie, tworzenie na własną rękę, to po prostu bezsens. ;P |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 10:03 |