![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Próbuje stworzyć sesje ale jak dotąd nic mi nie wychodzi. Trochę poprzeglądałem to forum, ale wszystkie porady biorą w łeb. Po prostu sesja nie działa, albo to ja do dupy jestem ![]() Poniższy wzór znalazłem i trochę modyfikowałem, ale od samego początku nie wychodzi. Oto plik index.php Kod <?php session_start(); session_register("zalogowany"); if(empty($_SESSION["zalogowany"]))$_SESSION["zalogowany"]="0"; mysql_connect('localhost', '0000', '11111')or die("Nie można nawiązać połączenia z bazą"); mysql_select_db('xxxxxx')or die("Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych"); function ShowLogin($komunikat=""){ echo "$komunikat<br>"; echo "<form action='index.php' method='post'>"; echo "<p style='margin-top: 0; margin-bottom: 0'> </p>"; echo "<p style='margin-top: 0; margin-bottom: 0' align='center'><b><font face='Tahoma'>Admin Login</font></b></p>"; echo "<p style='margin-top: 0; margin-bottom: 0'> </p>"; echo "<p align='center' style='margin-top: 0; margin-bottom: 0'><font face='Tahoma' size='2' color='#0000FF'><b>User name: </b></font><label><input type='text' name='user' size='30'/></label></p>"; echo "<p align='center' style='margin-top: 0; margin-bottom: 0'> </p>"; echo "<p align='center' style='margin-top: 0; margin-bottom: 0'><font face='Tahoma' size='2' color='#0000FF'><b>Wachtwoord: </b></font><label><input type='password' name='wachtwoord' size='30'/></label></p>"; echo "<p align='center' style='margin-top: 0; margin-bottom: 0'> </p>"; echo "<p align='center' style='margin-top: 0; margin-bottom: 0'><font face='Tahoma'><input type='submit' value='LOGIN' /> <input type='reset' value='CANCEL'></font></p>"; echo "</form>"; echo "Jeśli nie jesteś zarejestrowany, <a href='rejestruj.php'>tu znajdziesz formularz</a>"; } ?> <?php if($_GET["wyloguj"]=="tak"){$_SESSION["zalogowany"]=0;echo "Zostałeś wylogowany z serwisu";} if($_SESSION["zalogowany"]!=1){ if(!empty($_POST["user"]) && !empty($_POST["wachtwoord"])){ if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT user, wachtwoord FROM users WHERE user = '".htmlspecialchars($_POST["user"])."' AND wachtwoord = '".htmlspecialchars($_POST["wachtwoord"])."'"))){ echo "Zalogowano poprawnie. <a href='index.php'>Przejdź na stronę główną</a>"; $_SESSION["zalogowany"]=1; } else echo ShowLogin("Podano złe dane!!!"); } else ShowLogin(); } else{ ?> Gratulacje! Zalogowałeś się pomyślnie! Możesz przejśc teraz do innych podstron, np. do <a href="stronka.php">tej</a> <br><a href='index.php?wyloguj=tak'>wyloguj się</a> <?php } ?> <?php mysql_close(); ?> I kod sprawdzający admin.php Kod <?php session_start(); if($_SESSION["zalogowany"]=="0"){echo "nie masz dostępu do tej części witryny. <a href='index.php'>Zaloguj się</a></body></html>;"; exit();} ?> Po wyświeleniu index.php zaraz ma informacje: Kod [Warning: session_start() [[url="http://dhup.nl/admin/net/function.session-start"]function.session-start[/url]]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/dhupnl/public_html/admin/net/index.php:1) in /home/dhupnl/public_html/admin/net/index.php[/b] on line 2 Ta infomacja pojawiała mi się często jak próbowałem używać innych wzorów na sesje. Mam nadzieje że znajdzie się ktoś cierpliwy ![]() Ten post edytował faflok 3.06.2008, 14:08:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląda jak by przed session_start(); coś było. Czy przed <?php coś jest?
Ten post edytował JoShiMa 3.06.2008, 11:35:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuje stworzyć sesje ale jak dotąd nic mi nie wychodzi. Trochę poprzeglądałem to forum, ale wszystkie porady biorą w łeb. Po prostu sesja nie działa, albo to ja do dupy jestem To drugie.![]() W dokumentacji czytamy: Cytat Uwaga Przy korzystaniu z tablicy $_SESSION (lub $HTTP_SESSION_VARS) nie należy korzystać z funkcji session_register(), session_is_registered() i session_unregister(). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może chodzi o to:
manual/pl/function.session-register.php" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Uwaga Jeśli skrypt ma działać niezależnie od ustawienia register_globals, niezbędne jest użycie tablicy $_SESSION, jako że elementy $_SESSION są atomatycznie rejestrowane. Jeśli skrypt korzysta z session_register(), nie będzie on działać w środowisku z wyłączoną dyrektywą register_globals. Ten post edytował JoShiMa 3.06.2008, 11:42:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
faflok: ja tylko poproszę o poprawne używanie bbcode podczas pisania postów. Poprawi to ich czytelność.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:23 |