![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-qpeace1- |
![]()
|
Goście ![]() |
skąd wiem jaki submit wybrał user jak dam mu możliwość zmiany kilku formularzy na stronie?
Mam taki problem: - wczytuję z bazy danych w formie tabli dane o userach i ich uprawnieniach - kolumny są takie: ID | Login | Dane osobowe | uprawnienie1| uprawnienie2| uprawnienie3|Potwierdź zmiany 1 | jasd | Jan Iksiński | [x] | [] | [] | [Aktualizuj] 2 | ds | Anna Kowaska | [] | [x] | [] | [Aktualizuj] jak widać jest kilka przycisków zatwierdź, jak chcę zmienić komuś uprawnienia, to co prawda zmieniam - ale nie temu co chcę, tylko ostatniemu wczytanemu userowi i nie wiem w czym problem. Oto trochę kodu: plik:formularz.php -----------------------------------
plik zmien.php: ------------------------------------------------------------
i nie wiem jak tu zhaczyć, który przycisk [Aktualizuj] wciśnięto, tj przy którym userze, bo zapisywać mi zapisuje, ale zawsze zmienia ostatni rekord w tabeli, a nie ten który ja chce zmienić |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sorki wkradł się mały błąd, zamiast
while($linia=mysql_fetch_array($wynik_zapytania)) ma być while($rekord=mysql_fetch_array($wynik_zapytania)) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nic nie daje, już tego próbowałem ;-(
zrobiłem tak: w plikuf ormularz.php:
a w pliku zmien.php:
i dalej dodaje mi zmiany do ostatniego rekordu w tabeli, a nie tego co ja chce. już nie wiem w czym błąd ;-( |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to wszystko masz w jednym formularzu czy dla każdego wiersza/użytkownika masz osobny <form></form>? Jeśli to pierwsze to przekaż dane o tym, którego użytkownika edytować bezpośrednio w przycisku submit
![]() A potem:
Ten post edytował Crozin 2.06.2008, 19:30:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż html, który generuje apache.
Albo przyjrzyj się kawałkowi kodu - za każdym razem w pętli otwierasz form, a zamykasz go poza pętlą. Jeśli taki jest faktycznie wygerenowany html, to nic dziwnego, że jednak trochę problemów może zaistnieć. @down Preferuję nazwę czarownica ^^ Ten post edytował Shili 2.06.2008, 19:57:14 |
|
|
![]()
|
|
no i o to mi chodziło ;-)))
![]() ale teraz natrafiłem na jeszcze jeden dziwny problem, mianowicie, żeby dodać uprawnienia userowi wystarczy, że zanzaczę checkbox i dam na button [Aktualizuj], ale problem pojawia się w momencie kiedy chcę mu zabrać uprawnienia, wówczas muszę zabrać uprawnienia WSZYSTKIM userom i nacisnąć button [Aktualizuj] przy tym, którego akcja ma dotyczyć - wówczas jest ok, ale jak tylko u niego odznaczę uprawnienie a przynajmniej jedna osoba wśród innych userów będzie takie uprawnienie miała zaznaczone, to tabela mi się nie zaktualizuje. {mam nadzieję że ktoś to zrozumie co napisałem ;-)} myślę że problem jest w tej linijce: if ($zapisz_admin) {$zapisz_admin="TAK";} else {$zapisz_admin='NIE';} ma ona sprawdzić, czy zmienna $zapisz_admin= $_POST["admin1"]; da mi zaznaczony checkbox, czy odznaczony Pokaż html, który generuje apache. Albo przyjrzyj się kawałkowi kodu - za każdym razem w pętli otwierasz form, a zamykasz go poza pętlą. Jeśli taki jest faktycznie wygerenowany html, to nic dziwnego, że jednak trochę problemów może zaistnieć. słuszna uwaga, pomogła na pytanie 2 (zanim je zadałem ) ;-) magik, czy co? dzięki ;-))) ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:10 |