![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam baze danych pracownikow i ich pola ( podam tylko czesc pol i tabel): DANE OSOBOWE: - ID_OSOBY - PŁEĆ - PRAWO JAZDY - WŁASNY SAMOCHÓD - DOSWIADCZENIE DOSWIADCZENIE : - ID_DZIEDZINY - DZIEDZINA Kryterium moze przyjac opcje "obojetnie" wtedy nie szukamy po tym kryterium. Szukamy po polach z tabeli dane osobowe, ale jak napisac uniwersalne zapytanie do bazy aby np. - wybral mi kobiete z prawem jazdym i obojetnie czy ma samochod, i zna np. informatyke lub - mezczyzne z samochodem i z prawem jazdy i dowiadczeniem-mechanik ![]() Jak stworzyc takie zapytanie ... ? Pozdrawiam i z gory Dzieki za odpowiedz, kr3T -------------------- KR3T
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat - wybral mi kobiete z prawem jazdym i obojetnie czy ma samochod, i zna
np. informatyke [sql:1:16b41b3d1e]SELECT o.* FROM dane_osobowe o, doswiadczenie d WHERE o.plec='k' AND o.prawo_jazdy=1 AND o.doswiadczenie=d.id_dziedziny AND d.dziedzina='informatyka'[/sql:1:16b41b3d1e] Cytat - mezczyzne z samochodem i z prawem jazdy i dowiadczeniem-mechanik
![]() [sql:1:16b41b3d1e]SELECT o.* FROM dane_osobowe o, doswiadczenie d WHERE o.plec='m' AND o.prawo_jazdy=1 AND o.doswiadczenie=d.id_dziedziny AND d.dziedzina='mechanik'[/sql:1:16b41b3d1e] Ogólnie - jeżeli jest coś obojętne, to wtedy tego nie wpisujesz, i tyle. Jeżeli znasz ID danej dziedziny (np. mechanik to nr 13) to możesz to uproscić: [sql:1:16b41b3d1e]SELECT * FROM dane_osobowe WHERE plec='m' AND prawo_jazdy=1 AND doswiadczenie='13'[/sql:1:16b41b3d1e] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oto kawalek kodu php
[php:1:903a213393]<?php if($plec=='0') { $wyb_plec=''; } else { $wyb_plec="d_osobowe.plec='$plec'"; } if($prawo_jazdy=='0') { $wyb_prawo=''; } else { $wyb_prawo="and d_osobowe.prawo_jazdy='$prawo_jazdy'"; } if($samochod=='0') { $wyb_samochod=''; } else { $wyb_samochod="and d_osobowe.samochod='$samochod'"; } if($kategoria_dosw=='0') { $pole_doswiadczenie=''; $tab_doswiadczenie=''; $wyb_doswiadczenie=''; $id_doswiadczenie=''; } else { $pole_doswiadczenie="id_osoby_dosw,kategoria_dosw"; $tab_doswiadczenie=",doswiadczenie"; $wyb_doswiadczenie="and doswiadczenie.kategoria_dosw='$kategoria_dosw'"; $id_doswiadczenie="and d_osobowe.id_osoby=doswiadczenie.id_osoby_dosw"; } ?>[/php:1:903a213393] Zapytanie mysql : [sql:1:903a213393]"SELECT DISTINCT id_osoby,plec,d_urodzenia,prawo_jazdy, samochod FROM $tab_doswiadczenie WHERE d_osobowe.plec='$plec' $wyb_prawo $wyb_samochod $wyb_doswiadczenie $id_doswiadczenie; [/sql:1:903a213393] Cos mniej wiecej tak to wyglada co ja wykombinowalem - ale wydaje mi sie to malo profesjonalne, nie moze cos tam z laczeniem tabel itp. Czy macie jakis pomysl? Pozdrawiam, KR3T -------------------- KR3T
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:09 |