![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 15.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem ze zrozuminiem działania symfony i dlatego postanowiłem zadać dwa pytania dotyczące tego framework'a.Tak więc, czytałem dokumentacje symfony która znajduję się pod adresem kliknij tu.Oczywiście jest wytłumaczone niby co i jak ale nie wiem na przykład gdzie umiescić kod html strony.Czy może w katalogu /web/ w pliku index.php bo w dokumentacji nie pisze gdzie i jeszcze mam drugie pytanie jeżeli w pliku /web/index.php mam umieścić kod html to jak mam się odwoływac do funkcji może w ten sposób ?
Ten post edytował logas 1.06.2008, 15:56:28 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Uh uh uh, w ogóle nie idziesz w dobrym kierunku
![]() Aplikacja dzieli sie na moduły i akcje. Tworzysz zatem moduł, do którego dodajesz akcje. Teraz zerknij do katalogu aplikacji. Powinien tam być katalog /templates, a w nim plik layout.php. Podejrzyj go ![]() W pliku index.php nic nie ruszaj - to jest front controller Twojej aplikacji. Jedynie dodawaj nowe moduły i akcje - nic więcej - wszystko zrobi sie samo Pozdrawiam. Przenoszę na Frameworki -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 15.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale nie rozumiem jednego.Jak to razem połączyć dajmy,że mam moduły takie jak kometarze,informacje,menu więc tworze w tym modułach odpowiednie dla nich akcje.A teraz chce to wyświetlić na jednej stronie przeciez jak wywołuje akcje w ten sposób http://symfony/cwiczenia_dev.php/komentarze/wyswietl to wyswietlą mi się tylko komentarze.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Bo to nie tak masz robić. Albo robisz tak, że w jednej akcji pobierasz potrzebne dane i rozprowadzasz je po stronie poprzez partiale, albo używasz componentów, które tez posiadają logikę i każdy troszczy się o swoje dane.
np. componets.class.php
_AdminMenu.php
i np w pliku layout.php
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
dzięki, za wyjasnienie mam tylko jeszcze jdeno pytania łatwiej jest rozprowadziać dane przez partiale czy przez komponenty?
|
|
|
![]()
|
|
IMO, lepiej komponenty, najlepiej wspomagane przez system slotów, o którym jest w podręczniku (lepiej czytać angielski, bo polski jest nieskończony i wielu rzeczy w nim nie ma).
-------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:13 |