![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam Mandrive 2008.0 i problem z funkcja mail(). Niedzialajaca oczywiscie. Szkoda, ze funkcja nie zwraca jakiegos komunikatu, bo latwiej byloby dojsc, dlaczgo nic sie nie wysyla. Na poczatku oczywiscie zaczalem grzebac w necie i stwierdzilem, ze musze doinstalowac sendmaila ;-) co tez uczynilem. Dalej nic. W logu sendmaila mam takie cos: Kod May 29 21:00:57 localhost sm-msp-queue[5519]: My unqualified host name (localhost) unknown; sleeping for retry May 29 21:01:57 localhost sm-msp-queue[5519]: unable to qualify my own domain name (localhost) -- using short name /var/spool/mail jest pusty. Sendmail jako usluga chodzi. Oczywiscie mam localhosta z publicznym IP, bez wykupionej domeny. Probowalem znalezc cos do konfiguracji sendmaila, ale chyba autorzy tegoz pochodza z jakiejs patologicznej rodziny stwarzajacej innym jak najwiecej problemow... gorszego konfiga w zyciu nie widzialem, nie mowiac o manualu. Zdawkowe konfigi wyrzucone przez googla lakonicznie stwierdzaja, ze podstawowy konfig starczy do wiekszosci zastosowan. Reszta to linki do kursow, ksiazek itp. Nie mam na to czasu, dziecko mi placze ;-) Jedyna wskazowka, na jaka sie natknalem - to by w /etc/hosts zmienic nazwe kompa na localhost.localdomain, bo... sendmail tak lubi. Coz, macie jakies rady, jak wyslac tego przekletego maila z poziomu PHP ? Rozwiazania typu PEAR na razie nie ruszam, bo chce standardowo wszystko wykonac wpierw, a z bibliotekami na razie u mnie krucho, jesli chodzi o zasob wiadomosci. Rzucily mi sie w oczy kiedys jakies skrypty zastepcze do wysylania maili, ale nie moge ich juz znalezc... Help (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Dzieki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lub Mail_mime pakietu PEAR
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tu masz przykład jak wysłać maila przez SMTP za pomocą zewnętrznej biblioteki phpMailer example i download i się za przeproszeniem nie pier...dziel z ustawianiem sendmaila biblioteka jest łatwa prosta i przyjemna... Pozdrawiam Cezar708 Tak, jak sie obawialem :-/ Kod Nie wyslano maila: Language string failed to load: from_failedroot@localhost Zainstalowalem najnowsza betawersje dla PHP5. Zamiast przykladu (ktory grzebie po SQLu) wzialem to z README. Dalem tylko jeden serwer SMTP (smtp.mail.yahoo.com), ale myslalem, ze biblioteka sama bedzie sobie serwerem SMTP.... ----- PEAR za to wlasnie doszedlem, ze chodzi. Jeszcze tylko kosmetyczne poprawki.. Dziekuje za pomoc. Ten post edytował a600user 30.05.2008, 21:46:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 08:49 |