|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 3 Dołączył: 7.12.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tworzę coś w rodzaju frameworka/silnika, jakkolwiek by tego nie określić.
Używa się go po prostu wczytując interfejs za pomocą require_once. No i mam schodki, ponieważ ten skrypt używa połączenia z bazą danych. Żeby zaoszczędzić czas, skrypt łączy się z bazą jeśli nie wykryje istniejącego połączenia i wykonuje kolejne zapytania nie rozłączając się po każdym. Problem w tym, że nie mam zielonego pojęcia jak wykryć kiedy skrypt który będzie tego silnika używał zakończy swoje działanie, czyli de facto nie mam pojęcia kiedy rozłączyć się z bazą. Połączenia stałe raczej nie wchodzą tutaj w grę. Klasa obsługująca bazę wygląda mniej więcej tak: Kod class data { private static $connId; private static function connect() { self::$connId = mysql_connect(server, user, pass); mysql_select_db(baza, self::$connId); } public static function disconnect() { if (self::$connId) mysql_close(self::$connId); } public static function getObject($id) { if (!self::$connId) self::connect(); //Tutaj zapytania i return } } Kiedy mam użyć funkcji disconnect()? Może jest jakaś opcja rozłączenia z bazą na koniec wykonywania skryptu? |
|
|
|
Mikz Zakończenie połączenia z bazą danych. 29.05.2008, 20:51:53
l0ud PHP domyślnie kończy połączenie z bazą po ukończen... 29.05.2008, 20:54:45
Mikz Wow, super, wielkie dzięki za błyskawiczną odpowie... 29.05.2008, 20:56:26 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 16:27 |