![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 6 Dołączył: 31.12.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem, że uruchamia się proces debbugowania ale nie chce ruszyc do konca, zatrzymuje się na 19% i wyświetla się komunikat: "waiting for Xdebug session" Nie mogę nic innego zrobić jak tylko przerwać proces debbugowania. Nie mogę robić żadnych funkcji "step by step"
Ktoś ma jakieś pomysły? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
proponuję przejrzeć http://forum.php.pl/index.php?showtopic=93...+Xdebug+session i następnym razem użyć wyszukiwarki forum
![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 6 Dołączył: 31.12.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widze ze miałeś podobny problem
![]() A tak wygląda u mnie php.ini [xdebug] zend_extension_ts="C:\Program Files\wamp\bin\php\php5.2.5\ext\php_xdebug-2.0.3-5.1.7.dll" xdebug.remote_enable=on xdebug.remote_host=127.0.0.1 xdebug.remote_port=9000 xdebug.remote_handler="dbgp" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja mam Ubuntu 7.10 GutsyGibon z Apache 2.0 i u mnie ustawienie wygląda tak:
Kod zend_extension = /usr/lib/php5/20060613/xdebug.so xdebug.remote_enable=on xdebug.extended_info=1 xdebug.remote_host=127.0.0.1 xdebug.remote_port=9000 trochę się różni, ale może pomoże ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Najbardziej w tym wszystkim to zaczynam dostrzegac roznice pomiędzy rozszerzeniem:
zend_extension_ts="C:\Program Files\wamp\bin\php\php5.2.5\ext\php_xdebug-2.0.3-5.1.7.dll" a tym co masz Ty: zend_extension = /usr/lib/php5/20060613/xdebug.so Z tego co mi sie wydaje to rozszerzenie .so to jest modul serwera Apache Bo w sumie to WAMP tez ma serwer Apache 2.0 wiec powinno to chulac i tu i tu. Ja ten plik php_xdebug-2.0.3-5.1.7.dll to uruchamiam jako rozszerzenie PHP i tu moze byc blad, bo jak uruchamiam phpini() to nic mi sie nie wyswietla zebym uruchomil jakis modul xdebugera ![]() Mozesz mi podac link do xdebug.so Ok udalo sie uruchomic ten modul pod windows ale to dziwna sprawa bo wylaczylem rozszerzenie php i wtedy zaczelo dzialac ale zobaczymy czy dalej sie uda cos zrobic pod Eclipse PDT.... Cos zaczelo dzialac ![]() ![]() Teraz pojawil sie problem taki: Debbuger dziala bez zarzutu ale Eclipse nie przesyla do przegladarki tego co jest napisane w html'u w konsekwencji nie moge debagowac calego serwisu przy pomocy PHP Web Page ![]() |
|
|
![]()
|
|
hmm, a jak ustawiłeś? Napisz coś o tym... może wspólnie znajdziemy błąd (jak nie zasnę do tego czasu
![]() proponuję abyś wszedł na blog ludvika i wg tego zrobił. Ja wg tego robiłem i wszystko było ok ![]() |
|
|
![]()
|
|
hym.. ale co moglem pomieszac w ustawieniach? Dziwne bo czesc kodu html interpretuje a czesc nie jest przesylane do przegladarki.
|
|
|
![]()
|
|
a co się dzieje z eclipsem, jaki jest jego stan debugera? Może czeka na Twoją akcję w przeglądarce?
Remote Launch? |
|
|
![]()
|
|
Zgadza sie. Jest Remote Launch, ale przeglądarka nie dostaje wszystkiego co powinna dostać i czeka na reakcję serwera (ale w Eclipse juz wiecej nie mogę debbugować danej strony bo jest koniec, czyli w teori powinno się wszystko przesłać) . Jak dam "Stop" w przeglądarce i podglądne źródło strony to widzę, że nie wszystko zostało przesłane.
Nie wiem jak mam to lepiej wyjaśnić ![]() ![]() Jak nacisnę "terminate" w Eclipse to strona cala się wyświetli ale skutek jest taki ze process debuggowania sie konczy a ja chciałbym debbugować dalej. Nie wiem czy tak to powinno działać, bo mój instynkt mówi mi, że nie do końca. Chodzi o to, że muszę nacisnąć "Disconect" i problem znika, czyli w przeglądarka otrzymuje wszystkie dane i wyświetla je poprawnie. Nastepnie naciskam jakiś kolejny link do innej podstrony i debbuger wykrywa, że coś zrobiłem i zaczyna ją debagować. Wszystko niby ok ale czy to tak powinno działać.... ? Odpowiem sobie na to pytanie może sam a może kogoś to nakieruje na lepszą odpowiedz. Mi się wydaje, że chodzi o zakończenie danej sesji a wiadomo, że sesja musi być wywołana przed przesłaniem czegokolwiek do przeglądarki bo inaczej wysypie się błąd, może o to chodzi? Jest jeszcze drugi problem ![]() Nie pokazuje mi się w zakładce Variables (Eclipse) tablica $_SESSION, mimo, że jak debbuguje stronę to cos tam jest ale dochodzę do wartości ($wartosc1) w tej tablicy na zasadzie pętli (foreach $_SESSION as $klucz1 => $wartosc1). Czy można jakoś dodać na sztywno jakąś zmienną do zakładki Variables (Eclipse) ![]() |
|
|
![]()
|
|
trochę może już późno (dawno mnie tu nie było
![]() ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Dzieki za odpowiedz, zadziałało już. Problem leżał po stronie serwera ale to rozwiązałem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 18:38 |