![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mam takie pytanie: chce zrobic strone z kontuzjami zawodnikow z 5 lig
i jak to zrobic? na jednej tabeli czy np jedna tabela to kraje druga ligi itd... prosze o pomoc, jesli w kilku tabelach to jak to polaczyc zeby potem klikajac np na polske wyswietlila mi sie lista klubow wraz z kontuzjowanymi zawodnikami. bardzo dziekuje za pomoc i za zainteresowanie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 15 Dołączył: 10.12.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawe zainteresowanie - kontuzjowani zawodnicy.
Nie zastanawiaj się czy na jednej tabeli czy na dwóch, czy pięciu. Jak to już często było podnoszone, tabele są do zestawień tabelarycznych ![]() Jak chcesz sobie określić układ takiej strony, to złap jakiś program graficzny i ją sobie narysuj, tam rozlokuj wszystkie elementy jak menu i opisy. Tabele też sobie rozrysuj, ale w tabelach to możesz mieć zestawionych conajwyżej tych zawodników. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawe zainteresowanie - kontuzjowani zawodnicy. Nie zastanawiaj się czy na jednej tabeli czy na dwóch, czy pięciu. Jak to już często było podnoszone, tabele są do zestawień tabelarycznych ![]() Jak chcesz sobie określić układ takiej strony, to złap jakiś program graficzny i ją sobie narysuj, tam rozlokuj wszystkie elementy jak menu i opisy. Tabele też sobie rozrysuj, ale w tabelach to możesz mieć zestawionych conajwyżej tych zawodników. Zakładam, że autorowi chodzi o tabele MySQL, tak jak to napisał w temacie. Możesz zrobić kilka tabel i wszystkie połączyć przez jakieś relacje dla przykładu, zrobić tabele z nazwami krajów i tam wpisywać oprócz samej nazwy jeszcze ID, a potem te ID wpisywać gdzieś w pole tabeli z zawodnikami, ect. ect. -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no tak ale mi dokladnie chodzi o zapamietywanie danych niz o uklad, z ukladem sobie poradze. tu chodzi o to ze np na poczatku mam 5 kraji, przykladowo kraj1, kraj2, kraj3, kraj4, kraj5 pozniej bede chcial dodac kolejni i co dalej?
w tych krajach mam np w kraju1 - liga1, liga 2 w lidze1 - 18 zespolow a w tych zespolach dopiero konkretne informacje czy moze tabele zrobic taka: id | kraj | liga | zespol czy moze oddzielnie tablea 1 to kraje tabela 2 to ligi tabela 3 to zespoly tabela 4 zawodnicy kontuzjowani.... tylko jak to wszsytko poaczyc aby potem to wszsytko ladnie wyswieltic, np zeby wyswietlic kontuzjowanych zawodnikow(wraz z przynaleznoscia klubowa) lub bardziej szczegolowo, np wyswieltic kontuzjowanych zawodnikow np FC Barcelony, ale bardziej chcialbym zeby wyswietlalo p po nacicnieciiu linku hiszpania-> 1.liga wyswietlily sie lista klubow alfabetycznie oczywiscie wraz z zawodnikami kontuzjowanymi, np: _________ barcelona ---------- xavi eto'o ________ real ---------- raul itd.. Prosze bardzo o pomoc... CHODZI TU o tabele w mysql tak jak napisal poprzednik Bardzo proszę o pomoc kogoś zorientowanego w temacie, sprawa bardzo ważna Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2006 Skąd: Nowa Sól Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o tabele to ja bym zrobił coś takiego:
Kod kraje
------------------ | ID_KRAJ | KRAJ | ------------------ | | | | | | ------------------ ligi ---------------------------- | ID_LIGA | LIGA | ID_KRAJ | ---------------------------- | | | | | | | | ---------------------------- kluby ---------------------------- | ID_KLUB | ID_LIGA | KLUB | ---------------------------- | | | | | | | | ---------------------------- zawodnicy: ---------------------- | ID_KLUB | ZAWODNIK | ---------------------- | | | | | | ---------------------- -------------------- Notepad++ / PHP 5 / Zend
|
|
|
![]()
|
|
dziekuje
tylko jakt eraz polaczyc to wszystko... moglbys mi podeslac jakis przyklad, bylbym bardzo wdzieczny z gory wszystkim bardzo dziekuje za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapytania typu wyświetlenie krajów, lig bądź klubów pomijam bo są proste
Zakładam: user wpisuje do szukajki `ronal*` bo zapomniał jak się nazywa słynny piłkarz i chce, aby przy okazji wyświetliła mu się narodowość znalezionych piłkarzy, ich kluby, ligi etc.
przy przykładowej bazie:
daje rezultat:
możesz sobie jeszcze dodać do zapytania sortowanie czy stronnicowanie ![]() Pozdrawiam! -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
twoja pomoc zasługuje na 6!
ostatnie moje pytanie: nie che aby ktos wpisywal w wyszukiearke, tylko przykladowy uklad strony mam taki: MENU: +Hiszpania .......-liga pierwsza .......-liga druga + Niemcy .......-liga pierwsza .......-liga druga itd i ktos naciska sobie np liga pierwsza w hiszpani i na nowej stronie wyswietla sie kolejno alfabetycznie nazwa klubow z pierwszej ligi a pod spodem zawodnicy, np tak: almeria zawodnik1, zawodnik 2, zawodnik3 barcelona zawodnik1, zawondik2 real zawodnik1 zawodnik 2... itd jak toz robic? Ponawiam pytanie, moze tym razem znajdzie sie ktos kto mi pomoze z góry bardzo dziękuję! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:07 |