![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-przedzkolak- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
mam problem bo przekazuje id z tabeli producent a powinien z tabeli model, w obu tabelach jest pole id moze nie maja to byc rozne nazwy??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 12.03.2008 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
warunek zapytania ma chyba błąd
WHERE model.id_prod= <- to, to się chyba jakiejś zmiennej powinno równać... |
|
|
-przedszkolak- |
![]()
|
Goście ![]() |
nie przekazuje id w ogole ...model_zm.php?id=
mam takie tabele CREATE TABLE `model` ( `id` int(3) unsigned NOT NULL auto_increment, `id_prod` int(3) unsigned NOT NULL default '0', `typ` varchar(20) NOT NULL default '', CREATE TABLE `producent` ( `id` int(3) NOT NULL auto_increment, `marka` varchar(15) default '0', PRIMARY KEY (`id`), dane ktore sa przekazane przez id do wyswietlenia
|
|
|
-przedzkolak- |
![]()
|
Goście ![]() |
a moze to wina ze komumny tak samo sie nazywaja w obu tabelach?,
moze ktos zajrzec w powyzszy kod co jest nie tak?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Kod $model=$row['id']; A zobacz, czy w tej tablicy masz id? ![]()
Bo tu id nie ma. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
-przedzkolak- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok, ale teraz przekazuje id z tabeli producent, a ma przekazywac id z tabeli model,
$model=$row['id']; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A co masz w tablicy $row? Nie masz przypadkiem klucza:
Kod model.id_prod ? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
-przedzkolak- |
![]()
|
Goście ![]() |
klucz jest w producent.id i model.id
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 15 Dołączył: 10.12.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Struktura tabel:
`model` (`id`, `id_prod`, `typ`) `producent` (`id`, `marka`)
Takie zapytanie też jest dobre (to takie jak miałeś na początku). Tylko wtedy w kodzie php nie odwołujesz się do pola id, bo takiego nie ma w klauzuli SELECT. Jest pole id_prod, do którego możesz się odwołać przez $row['id_prod']. Alternatywą jest przypisanie nazwy do pola, czyli:
Wtedy do tego pola możesz się odwoływać przez $row['id']. |
|
|
-przedzkolak- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
ale ja chce przekazać id z tabeli model, a tak jak mam to pobiera id ale z tab producent
|
|
|
![]()
|
|
Cytat klucz jest w producent.id i model.id No to tego klucza użyj, dalej nie rozumiem, w czym masz problem... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
-przedzkolak- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
-PRZEDZKOLAK- |
![]() ![]()
|