![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2004 Skąd: Kijów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki okres czasu musieliście uczyć się php, za nim napisaliście swój pierwszy skrypt? Oczywiscie mam tu na mysli w miare rozbudowany skrypt z wykorzystaniem plików .txt lub mysql... na przyklad skrypt newsowy.
-------------------- gogogo dynamo ;)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój pierwszy skrypt to był shoutbox
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moj pierwszy skrypt to byla ksiega gosci na plikach tekstowych oparta o wlasne wzorce
![]() Chcialem nawet stworzyc serwis ksieg gosci ale na checiach sie skonczylo ![]() Wzasadzie to php uczylem sie juz jakies 2 tygodnie, a reszte uczylem sie piszac ten skrypt. Teraz jednak mysle, ze przez to, ze wtedy nie mialem net'u nauka szybciej mi poszla gdyz nie lecialem z kazdym nawet najglubszym pytaniem na forum tylko sam musialem znalezc rozwiazanie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja pamietam ze zrobilem system newsowy i w zasanie tylko mozna bylo dodawac newsy :] to bylo dopiero osciagniecie, na dodatek najnowsza wersja php wtedy to byla 4.0.6 :]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moj poziom nadal nie jest zadowalajacy, ale moje pierwsze skrypty to bylu sciagane i przebudowywane na wlasne potrzeby, potem stworzyem swoj pierwszy skrypt na sportowej stronie - klub kibica gdzie byly tylko dwa pola: login i email, oparty na txt, a potem zmieniony na MySQL, potem powstawaly ksiegi gosci i zaczelo sie budowac cos wiekszego... hehe
-------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hihi ja pamiętam jak byk do dzisiaj swój pierwszy raz w php..
miałem wtedy bardzo słabe pojęcie o algorytmice i ogólnych zasadach rządzących językami programowania ale myślałem sobie php to język wysokiego rzędu więc sobie poradze bez większych problemów i tu się przejechałem ![]() pamiętam -> logowanie chyba ze 3 dni zeszło zanim BzikOS i DeyV mi wytłumaczyli pare zasad jak wertowania tablic, haszowanie i pare innych o wyciągniu danych z bazy nie wspominając... ale warto było, dzisiaj juz z przyjemnością czytam o innych językach i mimo że niektóre są naprawde trudne to już wiele łatwiej mi przychodzą niektóre rzeczy ![]() -------------------- www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli chodzi o hashowanie to przez ponad tydzien meczylem sie z [manual:22b6a6219c]md5()[/manual:22b6a6219c] zanim dowiedzialem sie ze nie moge tego odhashowacy tylko przy logowaniu sie porownuje heheh
-------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a mój pierwszy to hello world
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim pierwszym dość rozbudowanym skryptem była Księga Gości - GuestSQL v1.0 oparta na bazie PostgreSQL 7.2
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 5 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: Wołów/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe pierwszym moim większym wyzwaniem w świecie php byl skrypt do newsów. męczyłem sie nad nim z 2 tygodnie . ale za to udalo sie. posiadał komentarze, administracje - dodawanie, edytowanie, usuwanie newsów i komentarzy. Byłem taki dumny ;P
A teraz mój większy skrypt to logowanie, księga g., news, sonda, artykuly, faq, do tego administracja, itp. - w trakcie pisania ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 197 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: z Marsa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a mój pierwszy to hello world
![]() Nie tylko twój... ![]() Pamięam moją radość jak udało mi sie skonfigurować apacha i php zeby sie to wyświetliło... dopiero później sie dowiedzialem ze jest coś takeigo jak FoxServ i Krasnal ![]() POzdro |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój piewszy skrypt... to Webring na mysql... och... a cotobyła za frajda jak losował strony do wyświetlenia kul
![]() ![]() -------------------- r.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh... Pomijajac Hello World to moj pierwszy skrypt to byla ksiega gosci. Od samego poczatku bawilem sie od razu w baze danych przy okazji i pamietam ze od razu pierwszego dnia pisania mialem wielki problem, bo nie potrafilem wyciagnac niczego z bazy... Owszem - mysql_query itp. znalem, ale nie wiedzialem jak wynik zapytania odczytac zeby mi nie pisalo array() albo Suplied argument is not a valid MySQL (...)... Dopiero kuzyn wyjasnil mi co i jak z mysql_fetch_XXX (array albo assoc) robic
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój pierwszy skrypt to była subskrybcja, co potem się przerodziło w strone www.webmaster.nano.pl - ale niestety serwis nie jest uaktualniany, a w chwili obecnej nawet nie moge na serwer wejść, bo ktoś po kolejnym włamie pozmieniał hasła
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja nieco inaczej zaczynałem z php.
Trzeba było zrobić vortal w php i mysql, więc uczyłem się php i sql'a w czasie tworzenia tegoż vortalu (na który składało się kilkanaście skryptów). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 5 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: Wołów/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mój pierwszy skrypt to była subskrybcja, co potem się przerodziło w strone www.webmaster.nano.pl - ale niestety serwis nie jest uaktualniany, a w chwili obecnej nawet nie moge na serwer wejść, bo ktoś po kolejnym włamie pozmieniał hasła
![]() a chciałbyś tą storne kontynuować? można by bylo nowy design, sysem sam chcem robic strone o skryptach (moich i innych). jezeli chcesz o serwer moge sie postarac (dobry ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moj pierwszy skrypcik to sonda graficzna oparta na plikach tenstowych bo na mysql mi wyswietlanie wynikow graficznie nie wychodzi
![]() -------------------- Warsztat: Apache: 1.3.29 | MySQL: 3.23.58 | PHP: 4.3.4 | phpMyAdmin: 2.5.4 Narzędzia: Notatnik 0.1 - Photoshop 7.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh moj pierwszy srypt to byl "E dziennik" Czyli baza danych uczniow - oceny, uwagi itd. Do tego ten skrypt byl podparty 60 stronnym opisem
![]() -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Halinów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja się pochwalę moim pierwszym skryptem:
[php:1:e1b737a12c]<?php #Skrypt ?>[/php:1:e1b737a12c] A tak naprawdę to był jakiś licznik :wink: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2003 Skąd: Giżycko/Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ehhh to byly piekne czasy ....
pamietam najpierw mialem zlecenie zrobic ogloszenia - dodawanie filtracja itp, ale to bylo w perlu, dla mnie kosmos, wiec postanowilem sie przezucic... pamietam naczytalem sie kursow z netu, potem sciagnelem zrodla, rozpakowalem i uruchomilem php.exe pokazalo sie okno z czarnym tlem, wtedy zaczelem wklepywac kod, oczywiscie nie wiedzialem, ze to nie tak sie uruchamia :oops: :oops: ale wtedy pomyslalem sobie, ze ci co w php robia stronki, to sa dopiero wymiatacze ![]() -------------------- WWJD?
GG 4004548 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 09:52 |