![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2005 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
mam tabelę w bazie danych MySQL o następujących kolumnach która zawiera rachunki sklepowe: id; klient; cena. I teraz tak. Zakładając, że mamy na przykład stu klientów którym wystawiliśmy kilkaset rachunków. I teraz chcę za pomocą jednej zapytania pobrać TOP 5 najlepszych klientów, czyli takich którzy wydali najwięcej ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2005 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
właśnie dokładnie z tymi funkcjami mySQL kombinowałem i nic mi nie wyszło, w rozbudowanych zapytaniach SQL jestem noga niestety, ale obiecuje ze sie podszkole w najblizszym czasie
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat właśnie dokładnie z tymi funkcjami mySQL kombinowałem i nic mi nie wyszło To pokaz jak kombinowales. A nóż byłes juz blisko celu ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
no nie zupelnie. nie masz tu sortowania po sumie. Zwroci ci 5 rekordow, ktore nie koniecznie bedą top5.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 18:47 |