![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 13 Dołączył: 16.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robilem mase roznych testow i okazalo sie, ze najlepszym sposobem na przygotowanie lancucha do porownania poprzez LIKE jest uzycie ponizszych instrukcji:
Jednak kiedy warunek bedzie taki:
To nie dziala gdy probuje znalezc odwrotny ukosnik ![]() Jak powinno sie prawidlowo przygotowac lancuch do tego celu ![]() Ten post edytował PiXel2.0 26.05.2008, 15:53:50 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co Ci addslashes, skoro używasz mysql_real_escape string?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co Ci addslashes, skoro używasz mysql_real_escape string? Właśnie, bardziej chyba lgoiczne byłoby coś takiego:
Ten post edytował pyro 26.05.2008, 17:37:44 -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 13 Dołączył: 16.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie uzywam addslashes() tylko addcslashes() a lancuch jest juz "czysty" (nie posiada odwrotnych ukosnikow).
Widze, ze nic nie kumacie... ![]() Szkoda bo myslalem, ze ktos mi pomoze... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to widać miałeś zbyt wielkie nadzieje
![]() -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nieładnie tak na nas narzekać
![]() ![]() btw. pyro - wysoka wartość merytoryczna posta, naprawdę .... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nieładnie tak na nas narzekać ![]() ![]() btw. pyro - wysoka wartość merytoryczna posta, naprawdę .... poprostu mi sie nie spodobało to "narzekanie" ![]() // KONIEC OFF-TOPA -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Chodzi o to, ze gdy w zapytaniu SQL porownuje sie lancuchy operatorem = to odwrotne ukosniki sa usuwane jednokrotnie a gdy do porownan stosuje sie LIKE to prawdopodobnie odwrotne ukosniki sa usuwane dwa razy ze wzgledu na znaki % i _ , ale nie do konca to sie sprawdza i wlasnie chodzi o to aby ktos mi wyjasnil kiedy i co jest usuwane abym wiedzial jak przygotowac taki lancuch do porownan przy uzyciu LIKE.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywal \\ z addcslashes, bo to samo robi już mysql_real_escape_string.
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Wywal \\ z addcslashes, bo to samo robi już mysql_real_escape_string. Jesli tak zrobie to odwrotne ukosniki beda zle interpretowane nawet przy takim warunku:
Ten przyklad ktory podalem w opisie tematu dziala idealnie dla kazdego znaku ale gdy zapytanie jest takie jak wyzej bo dla takiego juz nie:
I nie wiem gdzie jest problem ![]() P.S.: Zauwazylem, ze kazdy kto do tej pory wypowiadal sie w tym temacie nie ma zielonego pojecia o tym, ze LIKE dziala inaczej niz = i pojedyncze dodanie ukosnikow nic nie daje... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No fakt, do LIKE muszą lądować poczwórne ukośniki.
Twój kod wygląda dobrze. Sprawdź jak to będzie wyglądać jeśli w zmiennej $text będziesz miał pojedynczy ukośnik, bo u mnie zapytanie:
działa dobrze. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
No nie bardzo bo jaki pisalem wczesniej jesli mam w polu odwrotny ukosnik to takie cos dziala:
Dziala taz takie cos jesli mam tekst z x\x:
Ale takie cos juz nie dziala:
Dziwne jest jeszcze to, ze takie cos dziala:
A takie juz nie:
Nie wiem czy na prawde nikt nie ma pojecia jak uzywac LIKE czy nikomu nie chce sie mi pomoc i napisac o co w tym chodzi ![]() ![]() Ten post edytował PiXel2.0 28.05.2008, 09:40:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:42 |