![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Odrazu napisze, ze kompletnie sie na tym nie znam. Przeglądnelem forum w sprawie bezpieczenstwa includowania itp. ale nie moge tego wszystkie pojąć :/ Problem polega na tym, ze pewna osoba wrzuca sobie co chce do moich plików, które są includowane. Najwyrazniej "profesjonalista" który robił mi ta strone zabardzo sie nie zna na bezpiecznym kodzie. Wszystkie pliki includowane(22), znajduja sie w katalogu: incl Tak jest zapisany kod (do wszystkich plików) na mojej stronie index.php: <?php include("incl/nazwa_pliku.php"); ?> Czy znalazla by się dobra dusza, która by pomogla i napisala mi jak ma poprawnie/bezpiecznie wyglądac ten kod ![]() Jesli trzeba więcej informacji na temat strony to prosze pisac. Dziekuje LExy Ten post edytował LExy 26.05.2008, 10:40:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam jedno pytanie? Czy osoba include'ująca pliki musi mieć dostęp do kodu php, mysql, js czy czegokolwiek innego czy chodzi o samą treść?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat pewna osoba wrzuca sobie co chce do moich plików, które są includowane - idę o zakład, że to pewnie ulubione menu krejzoli od PHP:- zdumiewająco często można to spotkać, kiedyś nawet się zastanawialiśmy (przy piwku), skąd się to w ogóle wzieło... Jedyna rada to przebudować całkowicie skrypt. P.S > chyba, że ktoś ma dostęp przez ftp lub panel admina do tych plików, co raczej wątpliwe. Ten post edytował Pilsener 26.05.2008, 13:55:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musaiłbyś w bazie zrobić tabelę z polami ID oraz Page gdzie bedziesz zapisywać adres strony np. incl/nazwa_pliku.php i ID (auto_increment) i odwoływać się do ID czyli do integera a nie do stringa.
Potem wystaczy dać tylko intval($_GET['id']) i jest bezpiecznie. -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LExy, moze daj kod zamiast czekać na wróżkę?
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:32 |