![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam pewien problem z wysyłaniem poczty. w 99% przypadków wszystko działa jednak czasem ktoś zgłasza mi błąd. Błąd polega na tym że zamiast wygenrowanego maila widzi jego kod HTML. Nie wiem czemu tak się dzieje. Do wysyłania poczty używam takiego skryptu:
Ktoś wie skąd mogą brać się krzaki? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków |
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zmienię nagłówek na próbę. Sek w tym że trudno to sprawdzić czy taki rozwiązanie pomogło bo u mnie poczta wyświetla się poprawnie za każdym razem. Informacje o krzakach dostaje od klienta któremu wyświetla się kod źródłowy zamiast treści wiadomości. Próbuje dojść dlaczego. Nie wiem czy to wina programu pocztowego czy skrypt a może jeszcze czegoś innego.
Wprowadziłem nagłówek zgodnie z waszymi poradami
Niestety po takiej operacji nawet do mnie zaczęły dochodzić krzaki. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Informacje o krzakach dostaje od klienta któremu wyświetla się kod źródłowy zamiast treści wiadomości. Próbuje dojść dlaczego. Nie wiem czy to wina programu pocztowego czy skrypt a może jeszcze czegoś innego. Pewnie dlatego, że klient nie akceptuje maili w formacie HTML (co za głupia maniera wysyłanie poczty w HTMLu) a Twój program pocztowy ma defaultowo ustawione, żeby akceptować taki format poczty. Być może teraz dostajesz krzaki, bo masz pocztę w ISO a w poczcie inne kodowanie np utf albo windows. |
|
|
|
|
|
|
|
W takim razie w jaki inny sposób niż HTMLem wysyłać pocztę by umieścić w niej np tabelę? Zmiana z iso na utf lub na odwrót powoduje wyświetlanie polskich znaków i nie jestem pewny czy a związek z tym ze użytkownik widzi kod maila zamiast ego treść.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A to źle że che by mail zawierał tabelkę?
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 22:52 |