![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zawsze jak tworzyłem schematy baz danych opierałem się na prefiksach tabel, dla przykładu moja baza sklepu internetowego zawierała by następujące tabele:
czyli każda grupa tabel o podobnym przeznaczeniu charakteryzuje się tym samym prefiksem, i tak tu prefiks "usr" oznacza tabele związane z obsługą użytkownika, "str" - sklepu, "prd" - produktu, a "chr" byłyby pomocne przy kupowaniu online Czy uważacie, że takie podejście jest lepsze czy gorsze od bazy danych opartej o schematy, czyli:
Proszę o informację, na czym się lepiej pracuje co jest lepszym rozwiązaniem używanie osobnych schematów, czy używanie prefiksów. Być może to jest uzależnione od wielkości bazy, liczby tabel, może ma jakieś uzasadnienie w wydajności, może zapytania się łatwiej konstruuje w przypadku używania schematów? A może macie jeszcze jakieś inne dobre rozwiązanie... ![]() Pozdrawiam Cezar708 PS: Oczywiście powyższy schemat jest przykładem, nie zastanawiałem się czy jeszcze jakieś tabele są potrzebne, chciałem tylko wytłumaczyć o co mi chodzi |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:40 |