![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam skrypt który pobiera dane z innych stron i ten skrypt z deka mi zamula, a jak zrobić, aby pobierał np. tylko raz dzienie informacje ? P.S bez użycia cronu... Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Utwórz sobie plik np. ostatnia_data.txt. W pliku tym będziesz przetrzymywał datę ostatniego uruchomienia skryptu. Na każdej podstronie serwisu includujesz sobie plik np. wykonaj_magiczny_plik.php, w którym to sprawdzasz czy zawartość pliku ostatnia_data.txt różna jest od aktualnej daty. Jeśli tak to wywołujesz tą swoją funkcję po czym do ostatnia_data.txt wpisujesz aktualną datę. Dzięki temu skrypt wykona się tylko raz przy pierwszej wizycie dowolnego uzytkownika każdego dnia.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za bardzo nie wiem jak to zrobić, możesz mi to najakimś przykłądzie wytłumaczyć...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Wytłumaczyłem chyba dość jasno. Popróbuj i w razie kłopotów pisz na forum. Na gotowca nie licz.
|
|
|
![]()
|
|
Ale jak mam się za to zabrać
![]() Cytat wykonaj_magiczny_plik.php Co mam w tym pliku dać ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Datę. Na początek możesz umieścić pusty plik, a przy każdym wejściu porónujesz daty: wygenerowaną przez wejście użytkownika na stronę i tą z pliku.
(podczas pierwszej wizyty będą różne, więc automatycznie doda Ci się aktualna data już przy pierwszym wejściu) edit Przepraszam, zaspana jestem, źle zrozumiałam. Naucz sie jak operować na plikach. W pliku umieszczasz funkcję, która odczyta Ci plik, pobierze jego zawartość, porówna z datą serwera, gdy daty są różne zapisze i zamknie plik. Ten post edytował Shili 25.05.2008, 18:36:01 |
|
|
![]()
|
|
A można prosić o jakiś przykłąd ?
|
|
|
![]()
|
|
A można prosić o to, co próbowałeś samemu napisać?
|
|
|
![]()
|
|
No własnie nie wiem jak sie za to zabrać ;/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 2 Dołączył: 17.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szkic algorytmu:
Kod - $x <- aktualny znacznik czasu: time()
- $y <- czas ostatniej modyfikacji twojego pliku: mtime() - o ile plik istnieje - sprawdź, czy $x-$y (czas od ostatniego uruchomienia skryptu) jest wystarczająco duże: * T: odpal mulący skrypt, zapisz dane zwrócone przez niego w pliku * N: odczytaj plik |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:28 |