![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Takie proste przedszkolne pytanie mam.. Czy da się i w jakis sposób zapisać tablicę do jednego pola w bazie MySQL a potem odczytać i bez problemu na niej operować? Jeśli tak to jak bo znaleźć tego nie potrafię :/
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak.
Najpierw robisz serialize($tablica); zapisujesz do bazy, wczytujesz i $tablica = unserialize($dana_z_mysql); Nigdy nie próbowałem tego w praktyce, ale zdaje się, że powinno działać. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powyższe z całą pewnością działać będzie. Ogromnym plusem tego rozwiązania jest to że nie ważny jest praktycznie rzecz biorąc typ danych. Może to być zarówno liczba, string, tablica jak i obiekt.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, tak zrobie, tylko jeszcze powiedzcie mi prosze jakiego typu powino być pole w tabeli w takim razie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Gdyby php nie było dynamicznie typowane, to rzekłbym, że taki jak rozmiar tablicy ;] Tak jednak nie jest, więc np. pole text lub binary - byle duże
![]() Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Tak też zrobiłem, wszystko działa jak należy, przynajmniej narazie
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:34 |