Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> pozycjonowanie elementów na stronie
zwierzolak

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cssów używam już od pewnego czasu i uważam, że sa po prostu wspaniałą ideą. Tylko do szczęścia brakuje mi dobrego opanowania pozycjonowania elementów na stronie. Do tej pory robię to właściwie na wyczucie - eksperymentuję i patrzę jakie będą efekty - wypraktykowałem sobie, że robię wszystko
Kod
float:left; /*lub right :)*/

i stałe wysokości i szerokości elementów. Wtedy wiem mniej więcej jak się będą zachowywać divy na stronie. Ale często nie wiem co dlaczego się dzieje - czemu jak div zewnętrzny niema float:left; to już coś sie pierniczy, od czego zależy że div czasem się rozciąga w zależności co ma w środku a czasem nie i wiele innych. Wiem o różnych typach wyświetlania elementu jak block inline cośtam inline block i jak powinny się zachowywać ale i tak nielogiczne czasem mi się to wydaje, tzn nie sprawdza się w praktyce... ogólnie czytałem trochę różnych kursów i jedną książkę ale nie poruszały one tego tematu zbyt głęboko...

Dlatego nie przedłużając za bardzo guitar.gif szukam dobrych źródeł wiedzy(tutoriali, książek, artykułów) na temat teorii i praktyki pozycjonowania elementów strony w Cssie, żeby ten temat lepiej ogarnąć (mogą być po angielsku)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
devnul

-----

Raczej bez praktyki nie sposób jest pojąć wszystkiego bo faktycznie czasem jest nieco nielogicznie (interpretacja poszczególnych wartości przez różne przeglądarki czasem różni się od siebie co może wprowadzać zamęt - a to zwyczajnie skutek tego że nie wszystkie w jednakowym stopniu obsługują poprawnie standardy sieciowe). Tnąc layouty samodzielnie wypracujesz sobie z czasem "technikę" która pozwoli Ci pociąć layout "w ciemni" - tzn totalnie bez podglądu w przeglądarce przed ukończeniem w taki sposób żeby efekt finalny był identyczny z zamierzonym. Łatwo nie będzie, ale z czasem zrozumiesz o co mi chodzi. Powodzenia. [a jednego dobrego źródła nie ma - materiały są porozrzucane po całej sieci]

--------------------
Profesjonaliści są przewidywalni...
strzeż się amatorów...
FL4SHB4CK - imprezy, galerie, lokale
+Quote Post
zwierzolak

-----

Cytat
[a jednego dobrego źródła nie ma - materiały są porozrzucane po całej sieci]

to pewne, dlatego mam nadzieję, że mi pomożecie odnaleźć perełki pośród tego porozrzucanego po sieci badziewia czarodziej.gif
+Quote Post
cbagov

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Ze stalego rozpoczynanie od float zrezygnowalbym, sadze, ze standard typu: podstawowy uklad blokowy (relative) + pozostale, dodatkowe bloki o okreslonym zastosowaniu jest ok.
Dzieki temu zawsze masz staly, okreslony szkielet i dodatkowe elementy do pozycjonowania, a w bardziej skomplikowanych ukladach sam szkielet mozna repozycjonowac zaleznie od potrzeb przez absolute/relative.
Znana baza-szkielet pozwala panowac nad trescia. Jak juz masz funkcjonalny szkielet i wiesz, ze nic wiecej nie trzeba, pozostaje dodawac tylko jak ja to nazywam flyery czyli to co w CSSzengarden znajdziesz na dole HTML, elementy bez stalego umieszczenia w kontekscie.
I nie traktuj CSSzengarden jako wyrocznie, bo pare rzeczy mozna tam poprawic - ale zrozumiec warto bo to duza wygoda.

CSS info

Ten post edytował cbagov 24.05.2008, 13:53:31
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:06