![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Arkadiusz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, chciałbym zrobić skrypt który sprawdza czy są nowe wiadomości jak tak to żeby pokazało napis SA NOWE WIADOMOSCI a jak nie ma ich to żeby pokazało napis że ich nie ma...
no i tak, wiadomości mam wrzucone do jednej tabeli, kazda wiadomość ma user_id i status, status służy do rozpoznania czy wiadomość została już przeczytana, 0 odpowiada przeczytaniu, 1 że wiadomość nie została jeszcze przeczytana, user_id jest po to by sprawdzić do jakiego użytkownika przypisany jest dana wiadomość. I teraz napisałem coś takiego:
i teraz w skrzynce mam trzy wiadomości i wynik jest nie masz nie masz Masz nową wiadomość mógłbym wykasować else i by nawet to mogło być ale jak ktoś miał by 2 nowe msg to już napis sie powiela, czy mógłby ktoś mi powiedzieć jak sprawdzić czy choć jeden rekord w tabeli jest równy 1 jeśli tak to: napis , jeśli nie to: napis2, jestem b. początkujący i trochę nie mam pomysłu jak to zrobić.... :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 11 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Poland,Warsaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmienna pomocnicza wewnątrz pętli ?
-------------------- Odpowiedź na wszystko : manual,appendix. Ulubiona książka : PHP 5 for Dummies.
Studia uh ? ;-). |
|
|
-Arkadiusz2- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wlasnie nadtym myslalem i wpadlem na podobny pomysł
dzieki wielkie bo ja pewnie bym troche nadtym musial pracowac zanim by to zadzialalo |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dlaczego robicie to dookoła? wystarczą 2 linijki kodu:
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 18:48 |